АНАЛІЗУЙМО, ОСМИСЛЮЙМО ОПРИЛЮДНЕНІ АКТУАЛЬНІ ДУМКИ!

03.01.2018 | 10:48

Схоже, влада так і не зрозуміла, що будує: Україну Небесної Сотні чи Україну «95-го кварталу».

Сергій Коломієць

 

Заходьте у храм, що рясніє обновою,

Хай вас не торкається слово вороже.

Братове, моліться вкраїнською мовою –

І Бог вас почує, і вам допоможе!

Вадим Крищенко

 

Двоглавий орел… Ти одвічний хижак,

Несеш всюди лихо, несеш всюди згубу…

Та я не боюсь твого дзьоба-ножа,

Його я стешу своїм гострим Тризубом!

Вадим Крищенко

 

Гуманітарна політика – імунна система державного організму, її ослаблення призводить до небезпечних хвороб на кшталт сепаратизму.

Михайло Сидоржевський

 

Найбільшою небезпекою є внутрішні роздори, поборювання себе взаїмно.

Митрополит Андрей Шептицький

 

Ми ніколи не маємо здаватись і забувати, хто ми є. Ми сьогодні як велика сім’я, і в цю важку хвилину кожен мусить щось зробити для України. Я пам’ятаю всіх, хто загинув за нашу незалежність і молюся за них. Я не можу їх забути і до смерті пам’ятатиму. Вони в моєму серці. Молюся навіть за добрих кагебістів, які йшли нам назустріч. То були українці, які не до кінця втратили душу. І проявляли людяність у неочікуваних моментах.

Ольга Ільків

 

Ми маємо розраховувати тільки на себе, бо Європа дивиться лиш аби вберегтись від Росії. Вона не розуміє, який це підступний ворог. І диктує нам неприйнятні умови. Але це ми європейці і маємо формувати й впливати на велику політику. Щоби так і було, мусимо обирати до влади тих, у кого справді болить душа за Україну.

Ольга Ільків

 

Українську мову не можуть вивчити лише дебіли, дефективні або ліниві тварини.

Антін Мухарський

 

Націоналізм – це філософія виживання і буття нації, тоді як шовінізм – це філософія поневолення і гноблення інших націй.

Василь  Іванишин

 

Європа прореагувала на факти Голодомору 1930-х років байдуже, а то й ворожо.

Микола Кугутяк

 

Є боротьба за долю України, все решта – то велике мискоборство.

Ліна  Костенко

 

Путінська Росія реінкарнує криваву політику царів та комуністичних імператорів і намагається збройно знищити не тільки українську незалежність, а й нашу пам’ять, історію, культуру і насамперед мову, як державотворчу енергію нашого народу.

Ми, громадяни України, повинні нарешті усвідомити, що доки українська мова не буде захищена спеціальним законом як державна, доки діятиме в нас ганебний закон Колесніченка-Ківалова, доки наша столиця та інші наші міста не заговорять українською мовою, ніхто не шануватиме нас, а в родині народів Європи ми будемо відчувати постійну небезпеку зі Сходу, а зверхнє ставлення – із Заходу.

Дмитро Павличко

 

Держава повинна бути здатна обмежувати використання інших мов, навіть коли вони є мовами нацменшин, якщо вони домінують, щоб захистити й утверджувати мову державну.

Франческо Палермо

 

Три тези. Насамперед нам треба ухвалити закон про державну мову, а перше, що повинен був зробити Президент, – скасувати закон КаКа. Це – перше.
Друге.
Треба перестати в нашій державі, на радіо, на телебаченні, скрізь спекулювати гаслом, що Україна –  поліетнічна країна. Це брехня, яка суперечить ст. 2 Конституції України, де написано, що Україна унітарна країна. Бо ж населення України складається з понад 80 % українців. Але щасливі ті країни, які мають 100 % – Ісландія, Японія, Словенія… Вони мають порядок.

Третє. Перестати спекулювати гаслом “російськомовні патріоти України”. Якщо вони патріоти, то нехай вивчать українську мову! Нам треба вчитися у чехів, які, коли після 300 років панування Німеччини отримали незалежність, то керувалися гаслом “Чехом є тільки той, хто говорить чеською мовою”.

Олександр Пономарів

 

…Одна з головних болячок нашого національного життя – розрив нашої інтелігенції на два табори: українофільський і москвофільський

Іван Франко

 

Революції не творять державу. Вони творять зміну влади.

Ярослав Яцків

 

Поет лише тоді поет,

Коли він син народу!

Чатують кулі у стволі –

Світ на прицілі сущий…

Живуть поети на Землі,

Щоб не погасли душі!

Андрій Демиденко

 

Нуртує світ цей безупинно,

І не повториться на біс.

О будь щасливою, людино:

Зустрінь свій час – не запізнись!

Андрій Демиденко

 

Не можемо замикати очей на минуле, бо хочемо чи ні – воно в нас, і ми в ньому. Важне одне – визволитися з його повної влади. Хай буде воно, те наше минуле, школою і досвідом, дорого купленим досвідом, але не привичкою, що не дозволяє зійти з утоптаного шляху, і не любов’ю, що засліплює і каже кружляти уяві й почуванням тільки коло себе.

Микола Шлемкевич

 

Жива українська душа прагне й вимагає нової одежі духу й життєвих форм, і живих їх здійснень у новій українській людині.

Микола Шлемкевич

 

Путін зараз бродить по Східному Донбасу, не лише тому, що він агресор, а тому що, хай вибачать мені усі, хто не згоден, ця територія – найслабкіша ланка нашої національної єдності. Бо коли Путін ходить по Донбасу, він чує російську мову, він ходить у російську церкву, він читає російську газету, він ходить у російський театр, він дивиться російське телебачення. Це готовий «русский мир». Ті, хто добре знають українську історію, вони добре розуміють, чому Донбас зросійщений і російськооцерковлений. Ми розуміємо, що це спрямована політика, яка велася більше трьохсот років. Люди стали жертвами такої політики. Але коли ми думаємо, з чого починати, то не лише з євроінтеграції, не тільки з зовнішньої політики, не з демократизації, а з національного відродження.

Віктор Ющенко

 

Наша мова не прийшла з Ростова,

З Петербурга й Клязьми не прийшла.

З Хортиці вона – душа Дніпрова,

Хліб і сіль з козацького стола.

…Я пройду Тарасові дороги,

Поклонюся хортицькій траві,

Україно, чуєш, б’ють пороги,

Сковані твої, але живі!!!

Дмитро Павличко

 

Росія маніпулює міжнародним правом і українськими законами, намагаючись послабити санкції проти анексованого Криму.

Андрій Туз

 

План Москви простий: позбутися санкцій або суттєво послабити їх, не звільнивши окуповані українські території. Саме на цей результат працює велика кількість кремлівських агентів в Україні та в країнах Заходу.

Андрій Туз

 

Я вірю, що рано чи пізно справедливість восторжествує і щодо злочинів Росії в Україні.

Володимир Василенко

 

Державна мова – це той щит на гуманітарному рівні, який не дасть пробратися в державний організм імунодефіциту, внаслідок чого цей організм не впустить у себе зелених чоловічків та іншу гидотну. Мені глибоко огидні, жалюгідні ті інфантильні піховшеки, які мовний закон і мовні квоти на захист української обзивають диктатурою. Це слизняки, слабаки й ворожі агенти.

Галина Паламарчук

 

Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося потім гірко любити, її втративши.

В’ячеслав Чорновол

 

Хоч і цілий світ перейдеш у пошуках краси, не знайдеш її ніде і ніколи, якщо не носиш у собі…

Не оточуйте себе негативними людьми,  у них на кожне рішення завжди знайдуться нові проблеми.

Українське Слово

 

Від історичного протистояння Варшави та Києва виграє лише Кремль.

Вікторія Власенко

 

Чужою мовою розмовляє в державі або гість, або найманець, або окупант.

Карл Маркс

 

Все в Україні, як треба,

Тільки одне не збагну:

Ходять багаті по небу,

Чом же народ мій – по дну?!

Андрій Демиденко

 

Марші в Києві, суд над Саакашвілі та хвиля політичних скандалів – для кого і ким розчищається дорога в українському політикумі?

Валентин Торба

 

Якщо Європа не звертатиме уваги на те, що Росія робить в Україні, і на те, що відбувається в Білорусі, вона просто розвалиться.

Андрій Санніков

 

Справжньою причиною Голодомору  було прагнення винищити українців і позбавити їх права на власну державу.

Олег Тягнибок

 

Йосип Сталін організував Голодомор, щоб помститися українцям за незалежність 1917-1921 років.

Вікторія Власенко

 

Підтримуємо всіх, хто вивчає нашу латиську мову.

Посол Латвії Юріс Пойканс

 

Агресія Росії проти України є результатом тривалої ідеологічної експансії, яка виявлялася в нав’язаній імперською пропагандою тезою про малоросійство, про велику визвольну місію Росії, про те, що великі російські вчителі Добролюбов, Чернишевський і навіть Бєлінський були вчителями Тараса Шевченка, про те, що русский язык есть средством приобщения к мировой культуре, про український буржуазний націоналізм як ворог українського народу (причому – найлютіший). Усе це мільйонами отруйних колючок осідало в свідомості багатьох українців через мережі телебачення й друкованих ЗМІ, радіомовлення тощо.

Арсен Зінченко

 

Мовчання – золото, якщо є що сказати.

Яка мова – такий народ; який народ – така й мова.

Хтось володіє українською мовою, хтось – капіталом

Богдан Чепурко

 

Якщо не покласти край політиці «мовної шизофренії», то українська може вмерти протягом двох поколінь. Я не перебільшую. Суспільство має знайти сили деколонізувати ситуацію. Йдеться не про заборону російської. Йдеться про звичайну санітарію, про мовну екологію. Це в інтересах і тих, хто любить російську. Треба припинити змішувати обидві мови, аби кожна людина чула чисту, питому, незасмічену мову, і могла їй вчитися.

Змішування позбавляє мову здатності до творення, самовідтворення, неологізації. Якщо мова перестає творити – вона вмирає.

Це видно вже навіть по тому, що в українській мові є тільки мінімальний шар українського сленгу. Всі ці “тусовки», “приколи” і т.д. – це не українські новотвори. Це все запозичення, які не збуджують уяви. Від сленгу має з’являтися відчуття розкоші на язику, коли ви відчуваєте, як слово попікає вам піднебіння, як гарна перчинка. Сленг робить свою мову привабливою для молодого покоління. А в нас майже немає українського сленгу, його годі почути в публічному просторі.

Якщо лишатиметься ситуація колоніальної інерції, коли противники України закликають не чіпати питання мови, – це буде поцілунком смерті для української мови та культури. Тоді не буде України, не буде українців. Буде якась ліберальна Росія без Путіна. Але в ній рано чи пізно з’явиться і Путін.

Юрій Шевчук

 

 

Василь Лизанчук

Доктор філологічних наук,

заслужений професор Львівського національного університету

 імені Івана Франка