«Автостопом до Антарктиди»: Андрій Мочурад про якісну українську документалістику

08.05.2019 | 17:39

«Автостопом до Антарктиди»:  Андрій Мочурад про якісну українську документалістику

7 травня 2019 р. видалося дуже насиченим для життя факультету журналістики. Одночасно до першокурсників завітали кореспондентка ТСН Наталя Нагорна, журналістка “5-го каналу” Євгенія Подобна та мандрівник Андрій Мочурад. Останній справив чи не найсильніше враження на студентів, адже його професійна діяльність є заповітною мрією багатьох майбутніх журналістів.

Андрій — документаліст. Свого часу він був автором сюжетів про війну на Сході України, Близькому Сході та в інших гарячих точках. Воював у батальйоні “Айдар”, отримав поранення. У 2014-му році в нього виникла ідея провести експедицію до Антарктиди, яка надалі його не покидала.

Труднощі почалися з самого початку, коли йому відмовили у фінансуванні та запропонували лише безкоштовне проживання та їжу на станції. Але наш гість не здавася. Так виник проект “Автостопом до Антарктиди”, у якому мандрівники мають автостопом дістатися з Бразилії до української станції «Академік Вернадський», яка розташована на аргентинському архіпелазі недалеко від Арктичного півострова.

Дорога видалася важкою, але Андрій, як документаліст, знав, що робити — знімати. У результаті подорожі на його жорсткому диску більше 4 терабайтів відеозаписів (понад 60 годин) та закарбовані найекстремальніші та найзворушливіші моменти у високоякісних фотографіях. Нині Андрій Мочурад  працює над книгою та документальним фільмом про незабутню мандрівку.

Подібні подорожі вимагають не тільки доброї фізичної форми та особистих зусиль.  До будь-якої експедиції документаліст має бути підготовлений інтелектуально. На жаль, зі слів Андрія, безліч українських журналістів нехтують цим та підривають репутацію професії серед науковців, тому вони дуже неохоче запрошують медійників на станцію та не дають коментарів, мотивуючи це тим, що “все перекрутять”. Як приклад гість згадав текст, де журналісти писали про “Східний полюс” та найбільш поширене запитання “Чому білі ведмеді не їдять пінгвінів?”.

Зрозуміло, що відповідальність журналіста за медіапродукт справді величезна, тому сучасний журналіст має бути професіоналом своєї справи. Якщо молоді журналісти переналаштуються на інтелектуальний та морально-етичний підхід до роботи, то кредит довіри до медіа зросте, і це сприяє якісному та результативному співробітництву представників різних галузей з українськими медіями.

 

Студент першого курсу Богдан Мірошниченко