Британський активіст Філіп Сорнгілл вдруге поспілкувався зі студентами факультету журналістики

20.12.2018 | 09:48

Британський активіст Філіп Сорнгілл вдруге поспілкувався зі студентами факультету журналістики

14 грудня факультет журналістики відвідав Філіп Сорнгілл, британський активіст, який впродовж десятиліть займається природозахисною діяльністю. Темою лекції стала доволі трагічна ситуація з українськими лісами, які вирубують у загрозливих масштабах.

В українських Карпатах – найбільша територія незайманих букових лісів у Європі, наша дика природа багата деякими останніми великими ссавцями, які ще залишилися на континенті.

За оцінками державного агентства лісових ресурсів, незаконна вирубка у 2016 році складала 0,17% (тобто 27,7 тис. м3). Насправді ж, за незалежними оцінками, масштаб незаконних вирубок у 40 разів більший і складає 1,2 млн м3. За зауваженням лектора, переважну більшість незаконних заготівель в Україні здійснюють не приватні особи, а самі лісогосподарські організації. Це стає можливим з огляду на тотальну корупцію, яка пронизує українську лісозаготівельну сферу згори донизу, – від Державного агенства лісових ресурсів до звичайного лісника.

Як зауважив Філіп Сорнгілл, мораторій на експорт деревини мало чим допоміг, адже ті, хто заробляє на природних багатствах України, активно використовують «чорні ходи» у законодавстві (масштабні вирубки під виглядом «санітарних», кваліфікація деревини як палива тощо).

По той бік кордону з ЄС деревину приймають багатомільярдні фірми, переважно австрійські, які передають оброблену сировину безпосереднім виробникам меблів, паперу тощо.

Як наголосив лектор, європейські фірми не лише не цураються співпраці з корумпованими українськими структурами, але надають їм перевагу.

Заклики до української влади, наполегливі пропозиції відмінити мораторій з боку керівництва Євросоюзу – результат тиску на єврочиновників представників крупних європейських компаній, які збагачуються на українській деревині.

Роль журналістів – ключова у боротьбі за збереження української природи, адже за умови активної публічної дискусії на цю тему, різкого осуду злочинів такого роду з боку громадянського суспільства, подальша вирубка лісів та його вивіз за межі України у приватних інтересах суттєво ускладниться.

Детальніше на цю тему можна прочитати в інтерв’ю, яке Філіп Сорнгілл дав «Листам до приятелів»: https://lysty.net.ua/sornhill/