Круглий стіл «Стандарти журналістської професії в умовах інформаційно-психологічної агресії Росії проти України»

31.10.2017 | 15:21

Журналісти не можуть бути поза політикою під час війни. Кожен повинен розуміти, що інформація — це зброя.

Еміне Джеппар

26 жовтня на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл «Стандарти журналістської професії в умовах інформаційно-психологічної агресії Росії проти України». В контексті цієї проблеми також обговорили виклики Чорноморської безпеки після окупації Криму та можливості вирішення цієї ситуації. Учасниками дискусії стали не лише викладачі Франкового вишу, а журналісти, історики, волонтери з усієї України.

Круглий стіл розпочав своєю доповіддю професор  Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук. Він зазначив, що  «гібридна війна» Російської Федерації проти України спонукає по-новому сповідувати стандарти журналістської праці, адже реальною є криза слів і смислів, які описують дійсність, дають їй та її елементам адекватну характеристику. Українські журналісти мусять вміти прогнозувати перспективу використання їхніх матеріалів російськими ЗМІ, наслідки сприйняття споживачем інформаційного продукту через призму війни».

Опісля до слова запросили представника «Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень»  Артема Чайковського  та голову управління ГО «Медіаклуб громадського діалогу «Європростір».. Обоє розповідали про теперішню медійну ситуацію у Криму.  Найбільшою проблемою у окупованій території є безініціативність людей та медіа, які ніяк не висвітлюють інформацію про життя українців та кримських татар у Криму. Також зазначили, що Росія створює певний інформаційний вакуум для України щодо Криму.

Кандидат історичних наук Олександра Киричук висловилася, що «найбільшою інформаційною бідою наших медіа є використання багатьох методів пропаганди, що, як наслідок, утворює інформаційний хаос.  У результаті цього хаосу медіа стають джерелом для маніпулювання, а, отже, унеможливлюють об’єктивне сприйняття світу».

Щодо стандартів журналістської професії в умовах війни висловився Ігор Паславський. Він зазначив, що «стандарти подання інформації не можуть бути однаковими під час миру та під час війни. Якщо в Україні реально іде війна, то жодні мирні солдати з практичної журналістики працювати не можуть, тому що все суспільство і держава повинні працювати на одну ідею, і ця ідея – перемога».

Що ж тоді робити? Яке вирішення проблеми? Учасники круглого столу вважають, що, по-перше, потрібно ще із факультетських лав навчати студентів критично мислити та верифіковувати інформацію. По-друге, у жодному разі не відповідати на пропаганду пропагандою, адже, це не та ситуація, коли можна вибивати клин клином. Скоріш за все, таки треба міняти системи і, перш за все, починати називати речі своїми іменами…

Звернення учасників круглого столу

 

Юлія Формос

Фото Мар’яна Павлика та Андрія Гірняка