«Легенда Львівського Університету»: відбулася міжнародна конференція присвячена 90-річчю професора Олександри Антонівни Сербенської

04.03.2019 | 17:11

«Легенда Львівського Університету»: відбулася міжнародна конференція присвячена 90-річчю професора Олександри Антонівни Сербенської

1-2 березня 2019 року у стінах Франкового університету відбулася міжнародна науково-практична конференція «Засоби масової інформації в умовах інформаційно-психологічної і військової агресії Російської Федерації проти України», присвячена 90-річчю від дня народження доктора філологічних наук, Заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка – Олександри Антонівни Сербенської. Організатори конференції – факультет журналістики за підтримки Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України.

Вітальним словом ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Петрович Мельник розпочав роботу міжнародної конференції, наголосивши на важливості постаті Олександри Антонівни Сербенської, як Вченої, «яка творить історію Львівського університету».

Декан факультету журналістики, доктор історичних наук, професор Іван Васильович Крупський подякував Ювілярці за невтомну працю для багатьох поколінь студентів, адже, лекції професора Сербенської слухали студенти багатьох навчальних закладів не лише України, а й Польщі, Словаччини, Болгарії.

Із ювілеєм Олександру Антонівну Сербенську привітали керівник департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Любомира Мандзій та перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, до речі, теж один з цілої плеяди випускників факультету журналістики і студентів Ювілярки.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко вручив мовознавиці відзнаку «Золотий герб міста Львова». За його словами, «якщо запитати в когось з моїх знайомих, які працюють в медіа, або ж навчалися на факультеті журналістики про трьох людей, до яких вони завжди прийдуть порадитися, або ж які для них є моральним авторитетом, то кожен з них назве Олександру Сербенську. Для мене дуже велика честь жити в одному місті разом з Вами. Олександро Антонівно, Ви – жива легенда Львова».

Представники філологічного факультету Франкового університету на чолі з деканом, доктором філологічних наук, професором Святославом Пилипчуком також привітали Олександру Антонівну з днем народження. До привітань долучилися також доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри українського прикладного мовознавства Ірина Кочан, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови імені Івана Ковалика Марія Білоус, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства Надія Зелінська та кандидат філологічних наук, доцент кафедри медіа комунікацій УАД Наталія Черниш.

Від профспілкової організації працівників університету Ювілярку привітав її голова – кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії Володимир Михайлович Качмар.

На конференцію, приурочену 90-річчю Олександри Сербенської завітали з привітаннями багато гостей з інших закладів вищої освіти України. Зокрема представниця Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук, доцент  кафедри видавничої справи Ярослава Прихода, декан факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Ольга Мітчук, завідувач кафедри журналістики Українського католицького університету,  кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Вікторія Бабенко, декан факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, доктор філологічних наук, професор Тетяна Вільчинська та кандидат наук із соціальних комунікацій Олександр Вільчинський, професор кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології Житомирського державного університету імені Івана Франка доктор філологічних наук Зіновій Партико.

Вдячні випускники пригадували теплі моменти студентського спілкування з професоркою під час лекцій та заліків. Друзі, колеги-журналісти читали поетичні привітання з днем народження. Студенти факультету журналістики з вдячністю також щиро вітали Олександру Антонівну з Ювілеєм. Народний дівочий хор «Ліра» та Народна капела бандуристок «Зоряниця» привітали професорку українською піснею.

Кожна з шести кафедр факультету журналістики привітали ювілярку, побажавши міцного здоров’я, творчих злетів та довгих років життя.

Олександра Антонівна Сербенська щиро подякувала за теплі привітання і наголосила: «Я вважаю цей день – днем вдячності. Насамперед я вдячна Богові, що дав дожити до цих літ. Дякую своїй родині, яка не дала загинути в пожежах війни. Вдячна своїм Вчителям, які навчали мене як жити.  Вдячність цьому Домові, де патроном є великий Франко. Я щаслива, що саме у цьому Домі я пропрацювала 60 років з чудовим колективом. І окрема вдячність студентам. Вони мене теж вчили працювати по-іншому. Це люди творчі, люди-пошуку. Знаєте, як кажуть «освіта для народу, а для еліти – наука». Шануймо тих людей, які хочуть бути елітою».

У другій частині конференції відбулося пленарне засідання, на якому виступило семеро доповідачів. Зокрема, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики Василь Васильович Лизанчук з темою «Журналістська правда і постправда в контексті гібридної війни Російської Федерації проти України», кандидат філологічних наук, доцент кафедри мови засобів масової інформації Христина Петрівна Дацишин виголосила доповідь про «Ключові концепти мовного світу Олександри Сербенської», доктор політичних наук, професор, дипломат, радник Міністерства закордонних справ України Олена Миколаївна Гриценко про «Політичну комунікацію й громадянське суспільство: нові форми демократії», доктор наук із соціальних комунікацій, доцент,  завідувач кафедри мультимедійних технологій і медіадизайну Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Едуардівна Шевченко – «Трансформація професії журналіста в цифровому середовищі», доктор наук із соціальних комунікацій, професор кафедри зарубіжної преси та інформації Мар’ян Георгійович Житарюк – «Бібліографічний аспект шевченкознавства в Румунії і монографічно-хрестоматійна антологія «Сторінки Румунської Шевченкіани», кандидат філологічних наук,  доцент кафедри телебачення та радіомовлення Інституту журналістки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Вікторівна Гресько – «Суспільне мовлення напередодні виборів Президента України 2019: виклики і перспективи», доктор філологічних наук, професор кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології Житомирського державного університету імені Івана Франка Зіновій Васильович Партико «Логічні засади проведення інформаційних кампаній в інформаційних війнах».

У суботу, 2 березня  у приміщенні факультету журналістики, що на вулиці Чупринки, 49 у дружній атмосфері відбулися секційні засідання, участь у яких взяли викладачі факультету та колеги з інших вишів, зокрема Жешівського університету (Польща).

Одним з кульмінаційних моментів конференції став “круглий стіл” за участю відомих київських гостей – соціального психолога Олега Покальчука та директора Інституту суспільно-економічних досліджень Юрія Мироненка, які акцентували на медійних, психологічних, економічних трансформаціях в умовах сучасних воєн. Зокрема, О. Покальчук зауважив, що тривожність та депресивність стали нормою соціальної поведінки у сучасному світі під впливом медій. І в Україні, й у світі суспільство отримує багато негативної інформації, дуже важко поширити інформацію з позитивним меседжем. На його думку, у контексті російсько-української війни сила українських медій в асиметричних діях, зокрема у висміюванні неправдивої інформації.

Зазначимо, що міжнародна науково-практична конференція «Засоби масової інформації в умовах інформаційно-психологічної і військової агресії Російської Федерації проти України» стала однією з найбільш чисельних в історії факультету – 187 учасників з України та закордону взяли участь в науковому заході.

 

Юлія Савейчук, студентка 4 курсу