МАЙСТЕР-КЛАСИ У ПОГОНАХ

24.11.2016 | 11:34

Традиційними стали на факультеті майстер-класи для студентів, які організовує кафедра теорії і практики журналістики. Їх проводять відомі публіцисти, репортери, керівники провідних ЗМІ.
І раніше військова тематика неодмінно входила у різноманіття палітри таких майстер-класів. Мова шла, зокрема, про процес реформування Збройних Сил України, участь українських вояків у миротворчих місіях під егідою ООН у різних країнах світу – колишній Югославії (Боснія, Косово), Сьєра-Леоне, Ліберії, Конго, Іраку, у багатонаціональних миротворчих навчаннях на Яворівському полігоні за програмою НАТО «Партнерство заради миру».
З початком війни на Донбасі цій темі відводиться особливе місце. На чергову таку зустріч зі студентами різних курсів та викладачами кафедри, що відбулася у факультетському конференц-залі напередодні 25-ї річниці створення Збройних Сил України, завітав начальник Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони України полковник Олександр Поронюк. Його на кафедрі давно вважають не просто другом і колегою, а й повноправним членом викладацького колективу.
Учасник АТО, який в ході однієї з ротацій півроку очолював на фронті її прес-центр, полковник О.Поронюк представив третю книгу із серії «Вклоняємося доземно українському солдату», яку щойно випустила у світ газета Міноборони «Народна армія».
Як і в попередні такі ілюстровані видання, сюди увійши зарисовки і нариси про воїнїв Збройних Сил, які особливо відзначилися у боях на Донбасі, зокрема про тих, хто віддав там життя за Україну У довідковому матеріалі книжки – всі Укази Президента України за період від листопада 2015 року до вересня 2016-го про присвоєння звання Героя України та нагородження орденами Богдана Хмельницького та «За мужність» різних ступенів воїнів за мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. На жаль, після багатьох імен, прізвищ і військових звань кавалерів нагороди вказано – посмертно….
Уміщений у книзі нарис «Комвзводу врятував сімох бійців» розповідає про героїзм випускника факультету прикладної математики та фундаментальних наук Львівського національного університету імені Івана Франка Руслана Філіпсонова. Зазнавши у бою важких поранень, офіцер переніс 52 (!) операції, дві клінічні смерті, але наперекір усьому вижив! Сьогодні 26-річний кавалер ордена Богдана Хмельницького Руслан Філіпсонов служить у Львові, у Національній академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, передає її курсантам свій бойовий досвід і знання.
На майстер-класі мова йшла про доблесть і героїзм українських воїнів, про їхню адаптацію до мирного життя після повернення з фронту, в тім числі, тих, хто зазнав каліцтва внаслідок поранень і контузій.
Студенти познайомилися також з іншими книжками про війну на Донбасі, представленими на зустрічі полковником Олександром Поронюком. Це, зокрема, «Чорне сонце» Василя Шкляра, «Іловайськ» Євгена Положія, «Війна без приводу війни» Надії Дички, «Оголений нерв» Світлани Талан, «100 днів полону, або Позивний 911» Валерія Макеєва, «Війна не поставила нас на коліна» випусника нашого факультету Юрія Скобала, «Служимо Україні» Євгена Скляренка – полковника запасу і нинішнього викладача кафедри теорії і практики журналістики, Юрія Романишина і Петра Костюка.
Ряд студентів обрали темами своїх курсових, бакалаврських, дипломних і магістерських робіт військову журналістику, висвітлення у ЗМІ війни на Донбасі і працюватимуть над ними, використовуючи також і представлені на майстер-класі Олександра Поронюка книжки.

асистент кафедри ТПЖ,
Максим Міщенко

img_1347_novyiy%cc%86-razmer img_1342_novyiy%cc%86-razmer img_1341_novyiy%cc%86-razmer img_1340_novyiy%cc%86-razmer img_1338_novyiy%cc%86-razmerimg_1389_novyiy%cc%86-razmer img_1379_novyiy%cc%86-razmer img_1373_novyiy%cc%86-razmer img_1358_novyiy%cc%86-razmer img_1353_novyiy%cc%86-razmer