«Ми задаємо моделі, ми змінюємося з різними моделями»

28.11.2018 | 17:11

«Ми задаємо моделі, ми змінюємося з різними моделями»

 

У вівторок, 27 листопада відбувся інтерактивний семінар «Як і навіщо розвивати культуру усвідомленості в суспільстві. Роль медіа», який провела для студентів другого курсу Роксолана КРАВЧУК, засновниця проекту Open Mindfulness, ментор з практики уважності, авторка програм з особистісного та командного розвитку, HR-спеціаліст. До того ж, випускниця факультету журналістики 2008 року.
Протягом лекційної години студенти мали змогу зрозуміти механізм формування ментальних моделей та самостійно визначити як вони впливають на нашу реальність, краще дізнатися, як ці зв’язки взаємодіють у нейронауці.  Лектор подала своє бачення, що таке культура усвідомленості та як і навіщо її розвивати в суспільстві.
Роксолана Кравчук наголосила на тому, що цифрове суспільство сьогодні потопає у надлишку інформації з усіх каналів, що нас оточують. Відтак постає потреба протистояти тим викликам, які диктує нам сучасний світ. У цьому процесі розбалансовується фокус уваги, який стає причиною не тільки фізичних, а й психічних розладів. Для того, щоб протистояти інформаційній перенасиченості як студентам, так і практикуючим журналістам, тренерка поділилася трьома основним лайфхаками: по-перше, обмежувати своє користування телефоном чи іншими ґаджетами, що крадуть час та породжують проблему розсіяності, незібраності та роззосередженості. По-друге, перебування у минулому провокує нашу відсутність у теперішньому, тому потрібно дбати про те, щоб наша присутність фізична відображала присутність і ментальну. По-третє, працювати зі своїм диханням, що повертає нам спокій, рівновагу і самоусвідомлення.
  Роксолана Кравчук звернула увагу і на те, що модель поведінки і самоусвідомлення має ментальну спадковість, які ми беремо з минулого. «Ми задаємо моделі, ми змінюємося з різними моделями, але різні ментальні моделі нас збагачують», – наголосила гостя. Також вона закликала студентів  подорожувати, знайомитися з різними культурами, світами, ментальностями й відкривати перед собою різні інакшості.
Тетяна СЛОТЮК,
доцент кафедри української преси