Наталія Нагорна: «Вмикайте камери, знімайте себе, аналізуйте актуальні події»

08.05.2019 | 15:31

Наталія Нагорна: «Вмикайте камери, знімайте себе, аналізуйте актуальні події»

7 травня 2019 р. на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка у межах Першого Всеукраїнського форуму військових письменників відбулася зустріч зі спеціальним кореспондентом телепроекту ТСН, авторкою книги «Повернутися з війни» Наталією Нагорною зі студентами.

Н. Нагорна поділилася секретами тележурналістики, які набула за роки практики, теорію висловлювання підкріпляла прикладами з власної журналістської практики, моделюючи ситуації, у вирішенні яких активно брали участь студенти. За допомогою такого інтерактивного методу навчання зустріч пройшла невимушено та продуктивно.

         Серез основних тез зустрічі такі:

  1. «Журналістика – мистецтво взаємодопомоги». Адже потрібно дати глядачам максимум якісної інформації.

  2. «Мертвий журналіст – поганий журналіст». Умови, в яких відбувається зйомка сюжету мають бути безпечними для життя журналіста та знімальної групи. Наталя порадила студентам-журналістам також проходити курси долікарської допомоги.

  3. «Щоб бути журналістом в Україні – необхідно ідеально володіти українською мовою». Н. Нагорна розповіла, що не ризикнула вступати на факультет журналістики у Львів через те, що закінчила російськомовну школу і впевнено не володіла українською мовою.

  4. Порада для тих, хто хоче бути тележурналістом – «вмикайте камери, знімайте себе, говоріть про актуальні події, монтуйте і аналізуйте свої відео. Аналізуйте сюжети, які ви бачите на телеекранах, вмійте розрізняти їх компоненти, черпайте з них нові знання та ідеї».

  1. Основні компоненти телесюжету: підводка (вводить глядача в курс подій), стенд-ап (існує 4 види: початковий, «місток», кінцевий та «деталь»), синхрон (повинен тривати 7-15 секунд і висвітлювати найголовніші репліки коментатора), закадровий текст (має складає не більше 15% сюжету), а також лайф (його має бути багато, адже він відображає емоції учасників та очевидців подій). У сюжеті ці компоненти мають плавно переходити один в одного, чергуватись, щоб не перевантажувати увагу глядача.

Кореспондентка також розповіла про переваги телебачення над іншими медіаплатформами під час висвітлення військових подій, про 2 типи зйомок – підготовлений та непідготовлений (імпровізаційний). Наталія Нагорна наголосила: «Війна наклала великий відбиток на журналістику, порушивши усталені стандарти, також значних змін зазнало і телебачення».

На думку журналістки, є 2 типи журналістів на війні: цивільний – коли журналіст працює на фронті у бронежилеті, з камерою, а є журналісти, які мають статус військового – носять камуфляжну форму та зброю. Журналіст під час зйомки події повинен бути максимально уважним щодо деталей, якомога більше зібрати інформації про подію, яку знімає.

Розмова журналістки зі студентами була відвертою, сильною та емоційною. Такі зустрічі є мотивуючими для майбутніх журналістів, особливо для тих, які хочуть працювати у сфері військової журналістики та пов’язати свою долю з телебаченням.

Студентки першого курсу Валерія Павленко,
Анастасія Рогожінська, Карина  Садоха