ОЧИЩАЙМОСЯ ВІД «ГРЯЗІ МОСКВИ»!

20.09.2018 | 11:19

ОЧИЩАЙМОСЯ ВІД «ГРЯЗІ МОСКВИ»!

        У кожного з Вас, шановний читачу, свої відчуття, пов’язані з початком нового навчального року. У мене двоїсте враження від цифр 2018-2019 навчальний рік. Позитивне, бо тішуся, що знову зустрінуся із цікавими, допитливими, неординарними студентами, які прагнуть здобувати нові знання. Будемо разом інтелектуально збагачуватися. Дякую за це Господові Богові. Бажаю кожному з Вас доброго доброго здоров’я, плідних науково-педагогічних здобутків заради утвердження соборної демократичної, правової, багатої української України.

        І водночас неспокійно мені на душі, бо у цьому навчальному році, тобто у 2019 – відбудуться вибори Президента України і депутатів Верховної Ради. Наростає тривога, адже зовнішні та внутрішні вороги відновленої української незалежності у глибокому аморальному порозумінні і взаємній підтримці агресивно ополчилися проти України, витонченими підступними методами потужно сіють у суспільстві зневіру, апатію, безвихідь щодо природної потреби розвивати незалежну Державу і всіма силами захищати її від російських загарбників та інших близьких і далеких агресорів. Тому у такій надзвичайно складній суспільно-політичній ситуації дуже і дуже важливо, щоби кожний свідомий громадянин України, незважаючи на нинішні матеріальні нестатки і соціальні труднощі, спричинені олігархами-чужинцями, створював, плекав у своєму серці духовну-психологічну потребу глибоко осмислювати все, що відбувається нині в історичному контексті, відкидати позолочену брехню, якою заполонили інформаційно-гуманітарний простір такі «видатні діячі», як Медведчук, Новінський, Добкін, Мураєв, Рабінович, Влащенко та сотні інших одвертих і перевтілених в овечок хижих вовків.

        Отже, кожному потрібно не потонути в улесливій, медоточивій олжі, а глибоко розуміти сутність, мету кожної інформації, кожного виступу політиків, кожного інтерв’ю, ток-шоу, тобто виважено, на українських національних засадах, мислити, думати, щоби знову не потрапити у московську неволю. Згадаймо імператив: «Думаю, отже живу» (Декарт). Але цього ще замало. Невідкладно вчімося правильно думати, адже «правильно думати – це морально-етична норма» (Паскаль).

        Для українців у нинішніх умовах російсько-української гібридної війни «правильне думання» – це українськоцентричне мислення, це – українськоцентрична позиція, це – українськоцентричні вчинки, активні моральні дії насамперед задля захисту, розвитку і утвердження української України в органічній єдності з дбайливістю і відповідальністю за свою родину, особисте духовно-матеріальне, національне самоствердження.

        Всім своїм єством почуймо, зрозуміймо Тараса Шевченка: Нема на світі України, // Немає другого Дніпра…В своїй хаті своя й правда, // І сила, і воля. І чужому научайтесь, // Й свого не цурайтесь. Кожного з нас просить Іван Франко добре вчитися, сумлінно працювати, щоби ґаздою, не слугою перед світом стати.

        В Україні, на жаль, ще багато аморальних носіїв «грязі Москви». Розпізнаваймо їх, очищаймося від маніпулятивної грязі, не впускаймо цю отруту до серця і розуму, відкидаймо разом з носіями у безодню небуття, щоби не перетворитися у московських «подножок». Адже російські та промосковькі ідеологи і політики, які заполонили теле- і радіоефір України, прагнуть будь-що духовно покалічити, підкорити українців, перетворити їх у блудників. Тому думаймо, аналізуймо, бо «запорука успішної держави – мислення» (Андрій Содомора) – українськоцентричне мислення на загальнолюдських засадах.

Василь Лизанчук

Доктор філологічних наук, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка