Пам’ятати значить діяти

06.11.2017 | 11:27

Дзвін української мови,   повстанські пісні, сотні представників молоді, червоно-чорне впереміш із жовто-синім – так пройшла піша хода до Янівського кладовища, присвячена пам’яті героїв Листопадового чину.

 З нагоди 99-ої річниці проголошення Західноукраїнської народної республіки та Листопадового чину у Львові відбулася низка пам’ятних заходів, серед яких була піша хода від Франкового університету до Янівського цвинтаря – до Меморіалу Українським січовим стрільцям.

До ходи доєднались духовенство, школярі, студенти, освітяни та представники міської влади і громадськості. Також вони взяли участь в панахиді за загиблими воїнами Січового стрілецтва і Української Галицької Армії і вічі, присвяченому пам’яті Героїв Листопадовго чину.

Одним, із тих хто звернувся до молоді, був Ігор Калинець  поет і прозаїк, громадський діяч, один із чільних представників так званої пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні. Пан Калинець розповів про тотальне знищення радянською владою пам’ятників українських воїнів УСС та УГА у 20 сторіччі, про важливість вшановування пам’яті вчинків молодих людей, які ціною свого життя дали Україні шанс бути вільною. Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник наголосив, що відзначення Листопадового повстання у Львові ввійшло до календаря національної пам’яті і стало невід’ємною частиною національної традиції.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що 99 років тому молодь пожертвувала свої життям для незалежності України, тому вчинок героїв Листопадового чину є прикладом любові до Батьківщини та її громадян. Також пан Садовий закликав молодь бути свідомою, а вчителів та викладачів — відповідальними.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин наголосив, що Листопадовий чин є встановленням першої державності на західноукраїнських землях. За його словами,тодішні воїни надихають наших бійців на Сході до боротьби за незалежність України, адже ми маємо завершити справу всіх, хто віддав життя за Батьківщину.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка звернувся до молоді із закликом: «Ви молоді, у Ваших руках воля і правда!». Він наголосив, що саме нове покоління, незалежне від радянських принципів може збудувати Україну, про яку всі ми мріємо.

Піша хода до Янівського кладовища та віче пам’яті героїв Листопадовго чину стало доброю традицієї для Львівського національного університету імені Івана Франка.

«Ця хода дуже важлива для молоді, адже вона нагадує школярам та студентам про подвиг такої ж молоді у 1918 році», — Петро Козак, студент факультету журналістики.

Також щодо пам’ятної ходи та віча висловився учасник заходу, заступник декана факультету журналістики Ярослав Табінський:

«Університетська традиція спільного походу викладачів та студентів на Янівське кладовище першого листопада має історичну тяглість та виховне значення. Симовлічно, що у 2015 році, в переддень 1-го листопада, під час виконання бойового завдання в зоні АТО загинув Володимир Труш – викладач факультету культури і мистецтв. Ця трагедія та втрата викладача-воїна (авт. Так про нього згадують священослужителі) особливо стосується університетської спільноти, тому вже другий рік під час поминальної панахиди згадуємо та молимось за викладача Володимира Труша та тих, хто боронив Україну впродовж віків.

Важливо, що у пам’ятній ході щороку беруть участь першокурсники університету, тому це допомагає зберегти їхнє зацікавлення до української історії, яку треба знати. Часто вже випускники згадують про першолистопадовий похід. Хто брав участь в ході – назавжди пам’ятає стрілецькі могили, які відвідував ще на першому курсі. Ці традиції допомагають залишатися українцями – зберегти наше рідне та зуміти передати його наступним поколінням.»

 

Кизик Юлія,  студентка факультету журналістики

Фото: Ярослав Табінський