ПІЗНАВАЛЬНО ТА НАТХНЕННО: ІСТОРІЯ ОДНІЄЇ ЛЕКЦІЇ ДЛЯ ПЕРШОКУРСНИКІВ

02.10.2017 | 11:19

12 вересня львівська письменниця, журналістка доцент кафедри теорії і практики журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Леся Кічура провела зустріч зі студентами-першокурсниками. Викладачка розповіла про мандри свого натхнення, про режим нон-стоп різностороннього журналіста та колосальне задоволення від своєї роботи.
Леся Кічура є однією з тих людей, які встигають все і ще трішки. Жінка успішно поєднує роботу редактора у театрі Марії Заньковецької, письменниці, викладачки ЛНУ імені Івана Франка та турботливої мами.
Леся Володимирівна поділилась рецептом успіху та розповіла про кожну зі сфер своєї роботи журналіста. Зокрема, у викладацькій діяльності її приваблює запал в очах юних студентів та їхній динамічний розвиток протягом кількох років навчання. Леся Кічура зізнається, що й сама щоразу вчиться від молоді:
«Я захоплююсь студентами, їхньою легкістю та ідеями. До прикладу, колись я б не змогла просто так відвідати будь-яку країну, а для сучасної молоді нема кордонів і вони не створюють собі фінансових проблем. У них є мрія, і це — головне!»

Не менш натхненно Леся Володимирівна відгукується про свою роботу редактора в театрі імені М. Заньковецької. Тут вона відповідає за весь інформаційні простір та імідж Храму мистецтва. Інтерв’ю з акторами, інформування про події та життя театру, наповнення новин та редагування літературної частини — все це частина життя Лесі Володимирівни.
Невід’ємною частинкою життя письменниці є казки. Жінка вміє не лише їх писати, а й створювати. Зокрема на сьогодні Леся Володимирівна має видану книгу «Добрі мамині казки». Родзинкою книги є малюнки майже біля кожної казки, які дитина розмальовує кольорами своєї фантазії. Леся Кічура презентувала свою книгу не лише у Львові, а й в околицях. Такі заходи відвідують діти з батьками та, за словами письменниці, радіють, що автор книги вмить стає справжнім і таким близьким. А ось найбільше натхнення та гармонію жінка вбачає не лише у написанні казок, а й в своїй сім’ї:
«Мої діти надихають на створення нових історій, а інколи й самі стають головними героями казок. Як-от, до прикладу, в оповідках про фею Різдва чи історії про кусочки гумки, які втекли від неслухняного господаря»

Зустріч з відбулась у формі діалогу, тому студенти могли запитати саме те, що цікавило кожного з них. На завершення Леся Володимирівна дала кілька порад юним журналістам. Зокрема, закликала знайти свою неповторну справу, навчитись говорити «ні» людям, які лише прагнуть використовувати тебе.Також викладачка поділилась таємницями, як поєднати кілька сфер діяльності водночас та просто любити життя. Ще одним важливим посилом письменниці до молодих людей стало нове розуміння про професію журналіста. Майбутні фахівці переконались, що «лицарі пера» можуть бути задіяні у багатьох галузях, адже журналістика — одна з небагатьох професій, яка охоплює великий діапазон тем та наук.
Ось відгуки про творчу діяльність Лесі Кічури.
«Леся Кічура вельми неординарна особистість. Вона професіонал (не побоюсь цього слова) своєї справи, закохана в те, що робить, майстриня влучного слова і, крім того, цікавий співрозмовник», – Вікторія Дяченко, студентка першого курсу факультету журналістики ЛНУ.
«Я вважаю ,що зустріч відкрила нам двері у світ створення дитячих казок, а головне, ми збагнули, що творити казку можна тільки серцем»,– Віктор Заблоцький, студент першого курсу факультету журналістики ЛНУ.
«Леся Кічура робить велику справу – повертає у світ літератури справжню добру мамину казку. Щирість її творів приречена на успіх!», – Мирослава Рудик, поетеса, викладач факультету журналістики.

Підготувала Юлія Кизик
Студентка факультету журналістики (жрн-12с)