ЯК БУТИ TRUTH-TELLERS В УМОВАХ ВІЙНИ, АБО ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ОФІЦЕРА ЗВ’ЯЗКІВ З ГРОМАДСЬКІСТЮ

25.04.2017 | 14:21

 20 квітня 2017 року студенти факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка мали змогу зустрітись з представниками Прес-служби Збройних сил США в Україні.

Начальник Західного медіацентру Міноборони України Олександр Поронюк представив Кейлу Крістофер – керівницю інформаційного відділу американського контингенту на Яворівському полігоні. Офіцер розповіла про особливості своєї роботи. Кейла служить 7 років, очолює відділ зв’язків з громадськістю Збройних сил США і є офіційним представником 45 бойової бригадної групи, яка зараз тренує українських військових за стандартами НАТО. Кейла Крістофер має диплом бакалавра з англійської мови і літератури, а також диплом магістра зі стратегічного спілкування, детально вивчала зв’язки з громадськістю. Офіцер походить з військової сім’ї, де, починаючи з Другої світової війни, кожна жінка служила в армії.

На зустрічі неодноразово акцентували увагу на особливостях роботи офіцера зв’язків з громадськістю у Збройних силах. Кейла Крістофер розповіла про основні обов’язки: формування іміджу підрозділу у суспільстві, висвітлення його діяльності в сучасному інформаційному просторі, здатність ранжувати інформацію за ступенем її відкритості.

Найважливіше в роботі офіцера зв’язків з громадськістю, як і будь-якого журналіста, це дотримання головних принципів етичного кодексу. Серед яких – вміння підтримувати сприятливий психологічний мікроклімат серед військових, об’єктивність у подачі інформації (адже у солдатів надзвичайно загострене почуття справедливості). Кейла Крістофер наголосила на тому, що сьогодні офіцер зв’язків з громадськістю – це медіатор між суспільством і військовими. Також Кейла звернула увагу на проблему функціонування військової термінології у мас-медіа, яку дуже часто перекручують журналісти: «З цією проблемою стикаються майже всі. Я намагаюся контактувати з журналістом і пояснити, що не так, бо ж потрібно виправити текст, коли вжито неправильну термінологію. Коли ви пишете таку статтю і не розумієте терміна чи певної проблеми, намагайтесь запитати у військових, тому що важливо зразу подати інформацію правильно, а не потім її виправляти».

Кейла Крістофер наприкінці зустрічі зізналася, що захоплюється патріотизмом сучасних українських журналістів: «Я побачила різницю між українськими і американськими журналістами. Ваші більш патріотичні. Ви є truth-tellers. Ви є тими, хто контролює уряд і дії уряду, ті, хто говорить правду і критикує. Я ціную те, що ви робите».

 

РОМАНА ПАЦЮРКО,

студентка 1 курсу факультету журналістики