Зустріч студентів з головою Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігорем Гургулою

19.09.2019 | 10:14

Де би ви не були, не забувайте, що ви – журналіст!

Журналіст – це дуже відповідальна та важка професія, яка вимагає постійної праці над собою, над своїми знаннями, а також передбачає вміння чітко й зрозуміло подати матеріал на певну тему. Тож із метою дізнатися про майбутню професію більше, 9-го вересня, сонячної й погожої днини, першокурсники факультету журналістики  ЛНУ імені Івана Франка разом з викладачем дисципліни Теорія та історія української літератури доцентом Рудик Мирославою Степанівною завітали до Львівської організації Національної Спілки письменників України, будівля якої вже з порогу вразила студентів своєю історичною вишуканістю та красою.

Майбутніх журналістів із посмішкою зустрів Голова Спілки Ігор Гургула – сучасний український письменник; випускник факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка; засновник і редактор газети «Нова Неділя»; лауреат Всеураїнських літературних премій; автор повісті «Мартуся зі Львова», яку написав завдяки журналістиці; книги-есеїв «Лео-Бельгікус», що визнана кращою в номінації Костянтина Родика в серії «Мандрівки і подорожі» за 2016 рік; роману про Львів «Посмішка Авгура»; сатиричних казок «Бугаєць і Лис Смітярський» та «Якось в одному лісі», які зачіпають важливі суспільні проблеми,  а також багато інших захопливих і цікавих творів.

Серед портретів Шевченка й Лесі Українки на стінах, великої кількості книжок на полицях він, ніби лев у своєму царстві, ділився досвідом із першокурсниками. «Зайвих знань для журналіста немає», – стверджує пан Ігор, який, маючи 25-річний стаж роботи, розповідає про секрети професії журналіста. Міцно тримаючи свої літературні шедеври в руках, митець зауважив, що важливо постійно вдосконалювати свої знання та проводити більше вільного часу в бібліотеці.

«Де би ви не були, не забувайте, що ви – журналіст», – наголошує письменник, оскільки людина творча повинна занотовувати свої думки й враження від певних подій, повинна вміти спостерігати й бачити те особливе, чого не бачать інші, аби потім використати свої знання й спостереження в роботі, адже, за словами пана Ігоря, важливо «працювати за професією» й мати «підвішений язик». Автор закликає першокурсників не боятися труднощів та поразок, тому що, якщо ти не спробуєш, то в тебе не буде результату: людина нічого не досягне, коли сидітиме склавши руки. А журналістська праця є хорошим фундаментом до літературних звершень. Професійний досвід, уміння працювати зі словом, нагода побачити зблизька роботу різних установ і чиновників, наявність чисельних знайомств під час спілкування для здобуття інформації у журналістиці є неоціненними для літератури. Більшість літературних ідей приходить з життя, навіть персонажі творів Ігоря Гургули є реальними. Тож, як зауважив пан Ігор, журналістика і література є суміжними професіями і можуть плавно переходити одна в одну.

Наприкінці зустрічі майбутні журналісти мали можливість поставити декілька питань, на які пан Ігор із радістю відповів і дав настанови майбутнім журналістам і письменникам.  Також митець підготував подарукові видання газети «Нова Неділя» та люб’язно погодився на фотосесію

Зустріч з Ігорем Гургулою була захоплюючою та дуже пізнавальною, лишила безліч хороших вражень та емоцій, надихнула майбутніх журналістів на плідну роботу та майбутні літературні досягнення. Висловлюю щиру вдячність організаторові цієї незабутньої екскурсії викладачу теорії та історії української літератури Рудик Мирославі та Голові Львівської оганізації Спілки письменників України панові Ігореві Гургулі за приємні знайомства, цікаву й корисну інформацію, а також за чудово проведений час!

 

Інна Буряк,

студентка 1-го курсу факультету журналістики ЛНУ імені І. Франка