Зустріч з українським політв’язнем Юрієм Яценком

16.11.2018 | 16:33

Студенти факультету журналістики поспілкувалися з українським політв’язнем Юрієм Яценком. Зустріч розпочалась з перегляду короткометражного фільму В’ячеслава Бігуна «Сильні духом», який за жанром є кіносповіддю, зважаючи на подробиці та одкровення героя. В картині висвітлено лише двадцять днів із 368-денного перебування в російській в’язниці.

Після перегляду фільму, студенти спілкувались з гостем. Юрій Яценко розповів, що саме молитва і віра в Бога давали силу боротися: «Насамперед мене підтримала духовна складова. Завдяки Божій допомозі я пережив дуже багато подій». Політв’язень зазначив, що його тримали в слідчому ізоляторі та безпідставно звинувачували у диверсіях, тероризмі, контрабанді вибухівки. У середовищі тюремників він був чи не єдиний, хто протидіяв російській ФСБ. Деякі в’язні навіть думали, що Юрій – американський шпигун.

Проте, після звільнення жодних погроз з боку російських спецслужб не було. Політв’язень розповів, що швидко відійшов від пережитого: «Я почав цінувати прості речі, а справжню радість мені приносило небо, свіже повітря та гаряча домашня їжа».

Сьогодні в Росії перебуває понад 70 українських політв’язнів, тому Юрій Яценко знає наскільки важивою є підтримка, а особливо медійний резонанс, який створює міжнародний тиск для звільнення незоконно ув’язнених. Зараз основна місія українських журналістів – висвітлення правдивої інформації про порятунок політв’язнів. Окрім юридичної допомоги політв’язням, Юрій займається проведенням різноманітних акцій на підтримку в’язнів Кремля. Він намагається всіляко заохотити учнів шкіл та студентів до написання листів військовополоненим. Обгрунтовує такі флешмоби словами кримськотатарського політика та політв’язня Ахтема Чийгоза: «Якщо тобі у в’язницю пишуть діти, значить твоя боротьба не даремна».

 

Софія Цимбаліст