«Звичайність» Кропивницького у стінах Університету

06.12.2018 | 13:51

«Звичайність» Кропивницького у стінах Університету

На факультеті журналістки Львівського національного університету імені Івана Франка  відкрили фотовиставку «Звичайність» Сергія Лесіва.  Цьогоріч він став призером ХХ Міжнародного фотоконкурсу газети «День».

Презентувати свої роботи до Львова автор приїхав особисто разом з дружиною Анжелікою на запрошення Університету. З собою привіз серію чорно-білих світлин, на яких зображене буденне життя рідного міста.  «Я навмисно вибрав фотороботи саме міста Кропивницький,  – зазначає Сергій Лесів, –  щоби частку мого міста продемонструвати у Львові». Їх автор зробив в період з 2015 по 2018 роки.

Під час відкриття фотовиставки заступник декана факультету журналістики Ярослав Табінський вручив грамоту-подяку Сергієві Лесіву за представлення авторської виставки та запросив до співпраці з викладачами та студентами.

Серед представлених робіт фотомитця й відома світлина з фотовиставки газети «День». Саме ця фотографія, на якій зображені трійко усміхнених дітей, була нагороджена сертифікатом  Львівського національного університету імені Івана Франка.  «Ця чорно-біла світлина,  як на мене, стала такою собі метафорою, коли наше життя через війну стало чорно-білим і значною мірою сьогодні нам дійсно бракує позитивних емоцій, –  ділиться своїми враженнями доцент факультету журналістики Ольга Квасниця. – Але водночас на цій світлині є позитивні емоції: є діти, є їхня радість, є їх оптимізм. І в кінцевому підсумку війна, яка в державі триває, і боротьба, яка за державу ведеться, все-таки йде заради дітей.»

Авторська назва цієї світлини «Дитячі емоції». Зробив її Сергій Лесів минулого року. Саме у цей час автор  знову вчився  ходити  після  пережитого інсульту. Свої перші кроки він робив у дворі, куди разом зі дітьми виходив прогулятися.  «Коли ми вийшли в черговий раз – почало дощити. Я хотів трошки постояти і насолодитися запахом дощу. У цей час на вулиці гуляли діти з нашого двору. Сусідські діти, коли почався дощ, сховались під карнизом під’їзду, а мої –  гуляли, веселились, бігали. І в один момент підбігли до тих дітей і так кожен по-різному став. І я встиг цей кадр впіймати», – розповів Сергій  Лесів.

Особливо вражені роботами фотомитця студенти. «Хоча в мене поганий зір, але одразу, як тільки увійшла в аудиторію, помітила його фото з жінкою. Коли розглянула ближче, подумала: “хотіла би таку картину у свій будинок”. Потім Сергій розповів, що це його дружина і син. Дуже чуттєве фото, –  ділиться першими емоціями студентка 3 курсу Владислава Лісовська. – Помітила, що всі фото в його виставці горизонтальні. Тільки 2 вертикальні.  На обох зображені жінки. Можливо, саме через те, що жінка –  це тонка і чуттєва душа, фотограф вловив їх в такому форматі. Вертикаль видовжує, облагороднює та підкреслює стрункість. Саме те, що притаманно жінкам.»

«Фотовиставка Сергія Лесіва «Звичайність» немов запрошує нас на мить спинитися і задуматися над тим, щоб нарешті почати цінувати наше звичайне, часто чорно-біле життя, – зазначає студентка 4 курсу та учасниця Літньої школи журналістика газети «День» Ірина Ладика. –  Є крихта правда у жарті, що «весь тиждень ми чекаємо вихідних, увесь рік відпустки та дня народження». І не вміємо насолоджуватися нашими буднями. Вони здаються нам сірими та нецікавими. Сергій Лесів за допомогою світлин намагається переосмислити наше щоденне життя, зафіксувати його момент і показати, що воно насправді – прекрасне. Нехай і чорно-біле, нехай і таке звичайне. І все ж прекрасне. І його необхідно цінувати. Окрім того, було дуже цікаво через фото знайомитися з Кропивницьким, який подекуди нагадує львівський Сихів.»

   Тож усіх, хто захоплюється фотографією або бажає познайомитись з буденним життям міста Кропивницький, –  запрошуємо на факультет журналістики.
Експозиція триватиме до 18 грудня 2018 року у виставковій аудиторії № 103.

 

Ольга Криса