Чому медіаграмотність важлива для журналістів-початківців?

24.05.2019 | 16:06

Чому медіаграмотність важлива для журналістів-початківців?

У четвер, 23 травня 2019 р.  на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка в межах Всеукраїнського фестивалю  науки – 2019 року відбулася зустріч студентів з львівським журналістом, мандрівником Андрієм Мочурадом на тему «Медіаграмотність: як на нас (НЕ) впливати».

Андрій як медійник з понад 12-річним стажем обговорив зі студентами базові принципи медіаграмотності й документалістики у засобах масової інформації. До речі, журналіст зараз працює над створенням документального фільму про Антарктиду.

Андрій Мочурад розповів про основні засади медіаграмотності, охарактеризував проблеми економічної залежності та політичної заангажованості ЗМІ й недостатньої компетенції самих журналістів. Він також  навів приклади успішних самостійних медійних проектів, зокрема:  The Village, експедиції Богдана Логвиненка “Ukraїner”, The Ukrainians, видавництво “Човен”, радіо “Сковорода”, UaRewu”, радіо “Скорбота”.  Зокрема наголосив на важливості наполегливої праці: «Головне – мати ідею і голову на плечах, тоді все вийде, якщо, звичайно, багато працювати, дуже багато працювати».

Андрій запросив студентів до участі у проекті про медіаграмотність, який організовує проект ЛММГО «Молодіжне Об’єднання «ГРАНІТ» за підтримки Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації. За його словами, «проект спрямований на молодь та журналістів-початківців. Оскільки молодь – одна з рушійних сил суспільства, не можна допускати, щоб нею легко маніпулювали. З іншого боку, журналісти-початківці, часто в силу відсутності необхідних знань та навичок, можуть дезінформувати аудиторію і нехтувати необхідністю формувати громадянське суспільство». Другий етап проекту відбуватиметься у вересні 2019 року у формі виступів спікерів-спеціалістів на теми інформаційної безпеки, медіаграмотності та пропаганди у ЗМІ.

 

Яна Шекеряк, студентка другого курсу

Фото Андрій Гірняк