І кожна звітна ‒ це, по суті, старт!

02.02.2023 | 17:54

2 лютого 2023 року відбулося пленарне засідання щорічної звітної конференції факультету журналістики, яка символізує неофіційний початок нового навчального семестру. Заступник декана з наукової та навчальної роботи доц. Андрій Яценко акцентував на вагомих здобутках факультету у 2022 році.

З-поміж найважливіших виокремив такі:

  1. Міжнародна науково-практична конференція «Журналістика майбутнього: виклики, тенденції, перспективи розвитку», яка відбулася у Львівському національному університеті імені Івана Франка, успішно завершила проєкт ЕРАЗМУС К2 + «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм. За матеріалами конференції видано збірник матеріалів (https://journ.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/12/Zbirnyk-tez-mizhnarodnoi-konferentsii-u-ramkakh-DESTIN-2022.pdf).
  2. 8 серпня 2022 року підписано угоду про співпрацю з Університетом імені Адама Міцкевича в рамках нової магістерської освітньо-наукової програми двох дипломів «Нові медіа і комунікаційні технології».
  3. Відкрито дві нові освітньо-професійні програми на другому (магістерському) рівні вищої освіти: «Економічна журналістика», «Міжнародна журналістика».
  4. Створено медіаплатформу SoloWay для інформування світу про війну 23 мовами (https://soloway.live/uk/).
  5. Викладачі факультету завершили проєкт в Академії викладачів журналістики, який організував Український інститут медіа і комунікації спільно з Deutsche Welle Academie.
  6. Науковий доробок факультету становить: 4 монографії, 5 навчальних посібників, 12 статей в інших виданнях, що входять у міжнародні наукометричні бази, 24 статті у фахових виданнях, 82 статті в інших виданнях України, 22 тези доповідей на міжнародних конференціях, 45 тез доповідей на всеукраїнських конференціях.
  7. Розроблено сертифікований курс «Інфомедійна грамотність та критичне мислення» для Наукового парку Університету.
  8. Відбулася презентація поетичної збірки Героя України Тараса Матвіїва «Мої Думки».
  9. «Вісник Львівського університету. Серія журналістики» включено до категорії Б фахових видань.
  10. Вийшов також 6-й збірник тез звітної конференції за 2021 рік.

На пленарному засіданні окреслили плани на майбутнє, які стосувалися активізації міжнародної співпраці, студентської наукової роботи, збільшення кількості електронних курсів тощо.

Після задекларованих перспектив розвитку факультету журналістики заслухали такі доповіді:

  • Блогінг і громадянська журналістика. Доц. Рудик М. С.
  • Рашизм – ракова пухлина для людства.  Доц. Романчук О. К.
  • Втома від емпатії. Динаміка висвітлення російсько-української війни українськими й іноземними ЗМІ. Доц. Дворянин П. Я.
  • Зміна попиту авдиторії ЗМІ у контексті висвітлення російсько-української війни 2022 року. Асп. Пришляк Я.
  • Лексика періоду повномасштабного вторгнення: новотвори, призначення, аксіологія. Викл. Більовська Н. Б.
  • Емоції та оцінки в новомедійному дискурсі аналізу конфлікту. Доц. Павлюк Л. С.

За матеріалами цьогорічної звітної конференції вийде 7-й збірник тез.