Коли журналістика об’єднує

28.04.2017 | 14:44

27 – 28 квітня на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція студентів та молодих учених «Професійне становлення журналіста: традиції та нові підходи». Свої теми подали учасники із чотирьох країн: України, Польщі, Білорусі та Росії.

Пленарне засідання розпочалось із привітання проректора Львівського національного університету імені Івана Франка професора Ярослава Івановича Гарасима: «В умовах гібридної війни з Росією важливість вишколення журналістів дорівнює важливості підготовки військових. Адже саме ви повинні боротися із пропагандистською системою ворожих ЗМІ. Дуже тішить, що тут зібралось стільки молодих журналістів, у чиїх головах народжуються нові професійні ідеї».

Привітав учасників конференції та розповів про наукову діяльність факультету журналістики декан Михайло Павлович Присяжний: «Мені надзвичайно приємно вітати усіх студентів та гостей у нашому університеті. Обов’язково використайте можливість ознайомитись із Львовом. Добре те, що тема нашої конференції дуже широка, і це дає можливість відкритися цілому діапазону ваших зацікавлень як молодих дослідників журналістики».

Під час пленарного засідання доповіді виголосили студенти факультету журналістики: Павлишин Оксана, Імбіровська Лілія та Пришляк Ярина. Дискутували про «джинсу» та фейки у ЗМІ, морально-етичні вимоги до журналістів в умовах війни та про журналістику майбутнього. Бабенко Оксана ознайомила слухачів із темою «живої» форми телевізійної комунікації, розповіла про переваги стрим-трансляції та зробила прогнози щодо застосування нових технологій у майбутньому.

Студент із Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка Сергій Швець виступив із доповіддю «Способи створення і руйнування образу героя у соціальних мережах (на прикладі Надії Савченко)», а його колега Оксана Грушанська розповіла про факт і симулякр у новинному телепросторі України.

Родзинкою пленарного засідання стала доповідь Юстини Майхровської з польського міста Жешів про використання популярних сьогодні хештегів – #, їх класифікацію та використання в журналістиці.

«Ми організували конференцію, щоб залучити якомога більше студентів до наукової діяльності, – розповідає Голова студентскього наукового товариства факультету журналістики Лілія Імбіровська. – Також бачимо, що наука – це не завжди теорія, а насправді дуже цікава і пізнавальна практика. Ну і звичайно, важливість нашої роботи полягає й у зміцненні міжнародних зв’язків».

Для участі у конференції зареєструвалось понад 80 осіб із різних вишів України, тому після пленарного засідання роботу продовжили у чотирьох секція на факультеті журналістики.

«На конференції у Львові я вперше, але мені дуже подобається, – ділиться враженнями студент із Польщі Кароль Інгло. – Університет виглядає дуже красивим і статним. Також мені дуже сподобалось місто. Сподіваюсь, сьогодні ми трохи погуляємо і ознайомимось із Львовом краще».

«Враження від конференції позитивні, – розповідає студентка КНУ імені Тараса Шевченка Іщенко Анастасія. – У Львові я вперше, було дуже приємно, що нас тут так тепло приймають. Львівський університет дуже відрізняється від мого: тут усе пахне старовиною, наукою та ще чимось дуже цікавим. Для виступу я готувала доповідь «Особливості публікацій у соціальних мережах». Тема актуальна, адже такі тексти значно відрізняються форматом від газетних чи телевізійних».

 

Окрім наукової роботи, на учасників конференції чекала культурна програма та екскурсія у Музеї університету. Упродовж другого дня роботи конференції відбулись майстер-класи. Про застосування дронів у журналістиці розповів Руслан Бокало, а військовослужбовці полковник Збройних сил України Володимир Скоростецький та речник АТО майор Ірина Баранова поділились професійними рекомендаціями з учасниками конференції.

Ярина Пришляк

Фото Андрія Костюка, Катерини Гарник та Руслана Бокала