Круглий стіл пам’яті Михайла Осадчого

13.04.2021 | 11:16

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ОСАДЧОГО

15 квітня відбувся круглий стіл, присвячений вшануванню пам’яті письменника, журналіста, доктора наук, доцента факультету журналістики і борця за незалежність України — Михайла Григоровича Осадчого. Захід, що у зв’язку із карантинними обмеженнями пройшов в онлайн-режимі, об’єднав понад сто учасників, серед яких професори, доценти, викладачі та студенти факультету журналістики. 

Учасників круглого столу привітав кандидат історичних наук, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Михайлович Качмар. Подякувавши організаторам заходу факультету журналістики, а зокрема, кафедрі теорії і практики журналістики Володимир Михайлович відзначив, що надзвичайно важливо вшановувати таких визначних для нашого університету постатей.

Від імені керівництва факультету журналістики з промовою виступив заступник декана з наукової роботи Яценко Андрій Миколайович, який висловив вдячність за можливість долучитися до круглого столу. Зауваживши, що сучасні студенти-журналісти активно досліджують публіцистику Михайла Осадчого, Андрій Миколайович нагадав що Михайло Григорович був, є та залишиться надзвичайною особистістю в історії університету та України.

Поет і дисидент Ігор Миронович Калинець у своєму виступі  згадує про надзвичайний характер та делікатність Михайла Осадчого: “Це надзвичайно сильна, вольова й рішуча людина. Він знав, що його чекає і на що він йде.” Ігор Миронович поділився згадками про те, як разом Михайлом Осадчим випускали нелегальний журнал “Кафедра”, що мав неабияку популярність серед творчої та наукової інтелігенції не лише в Україні, а й за її межами.

У своїй доповіді доцент кафедри теорії і практики журналістики Мирослава Степанівна Рудик окреслила основні віхи біографії, громадської діяльності  та творчих здобутків Михайла Осадчого. У доповіді йшлося зокрема й про арешти Михайла Григоровича та їх наслідки.

Продовженням доповіді став виступ письменника, доктора наук з соціальних комунікацій Ігоря Зиновійовича Павлюка. Він підкреслив, що Михайло Осадчий був одним з небагатьох справжніх дисидентів і живим прикладом національно-визвольного руху останньої хвилі. Поділившись уривком передмови Михайла Осадчого до власної книги, Ігор Зиновійович згадує їхню останню зустріч та акцентує увагу на парадоксальній єдності чутливості та героїзму в особистості Михайла Григоровича. 

Професор, завідувач кафедри теорії і практики журналістики Михайло Павлович Присяжний відзначив інтелігентність та спокійність Осадчого під час захисту дисертації в Українському вільному університеті у Мюнхені. Михайло Павлович підкреслив оригінальність праці, яка викликала палку дискусію у той час.

Доцент кафедри теорії і практики журналістики, кандидат філологічних наук Юрій Петрович Васьківський зауважив, що Михайло Осадчий був дуже спокійною, доброю та врівноваженою людиною. Він згадує, що у той непростий час Михайло Григорович ділився зі студентами враженнями про фільми про Голодомор та сучасну культуру. Юрій Петрович висловив думку про увіковічення пам’яті дисидента у вигляді таблички на фасаді факультету журналістики.  

Професор, завідувач кафедри української преси Степан Андрійович Кость у своєму виступі розповів про знайомство з дисертацією Михайла Осадчого, яка була присвячена журналістській діяльності Остапа Вишні, а також поділився враженнями від спільної роботи на факультеті журналістики.  

Доцент кафедри української преси Ігор Іванович Паславський відзначив, що будучи молодим асистентом на момент їхньої зустрічі з Михайлом Григоровичем, бар’єрів у спілкуванні вони не мали. Ігор Іванович окремо підкреслив те, наскільки компанійською, веселою, дружньою і водночас вдумливою та ерудованою людиною був Михайло Осадчий. У кінці виступу Ігор Паславський звернув увагу аудиторії на питання створення музею факультету, де можна було б увіковічнити імена багатьох випускників. 

Доцент кафедри теорії і практики журналістики Ігор Маркіянович Лубкович наголосив, що ми повинні пишатися, що така людина працювала у нас на факультеті. Також висловив думку про те, що студентам варто пропонувати писати дипломні та курсові роботи про постать Осадчого, що є одним зі способів увіковічення імені дисидента. 

Поділившись спогадами своїх студентських років, коли він був слухачем лекції Михайла Григоровича, доцент, кандидат наук із соціальних комунікацій Ігор Михайлович Скленар. Він зацитував фрагмент вірша Михайла Осадчого ”На обмерзлих…”. 

Доцент, кандидат наук з соціальних комунікацій Зоряна Андріївна Величко розповіла, що саме Михайло Грогорович був першим, хто вразив її на факультеті і про нього вона чула безмежну кількість розповідей від колег. Зоряна Андріївна акцентувала увагу на тому, що потрібно популяризувати творчість Михайла Осадчого і порадила кожному з присутніх перечитати його твори. 

Наостанок, доцент кафедри теорії і практики журналістики Мар’ян Володимирович Лозинський з жалем зазначив, що сучасні студенти знають дуже мало про постать Михайла Григоровича. Він нагадав, що за 27 років після смерті великого дисидента для поширення та увіковічення пам’яті зроблено багато, але не варто зупинятися і потрібно прислуховуватися до нових ідей. Мар’ян Володимирович повторив, що Михайло Осадчий — визначна постать не лише для університету, а й для всієї України. 

Наприкінці заходу, з власним віршем, що присвячений Михайлу Осадчому під назвою «Людина найвищої проби» виступила студентка другого курсу факультету журналістики — Інна Буряк. 

Андрій Архіпов