На факультеті відбулася звітна наукова конференція

08.02.2019 | 16:13

На факультеті відбулася звітна наукова конференція

7 лютого 2019 р. на факультеті відбулося пленарне засідання секції «Журналістика» у межах щорічної звітної наукової конференції університету. Захід модерував в.о. декана факультету проф. Крупський І. В. Доповіді шести спікерів викликали жваве обговорення.

У доповіді “Сучасні правописні дискусії на шпальтах газети «День»” доцент кафедри мови ЗМІ Андрій Яценко наголосив на необхідності під час підготовки нової редакції правопису брати за основу Харківський правопис 1929 року як найбільш адекватний українській традиції та найбільш необхідний з точки зору утвердження української ідентичності в умовах російської агресії.

Завідувач кафедри української преси проф. Степан Кость виступив із доповіддю “Історія української преси та журналістська освіта (теоретичний і практичний аспекти)”, у якій, серед іншого, висловився з приводу впливу соцмереж на сучасну інформаційну реальність та окреслив перспективи журналістської професії у майбутньому.

Доповідь доцента кафедри нових медій Наталії Габор “Сучасні тенденції в нових медіях” була присвячена найважливішим медійним феноменам сьогодення, серед яких – фейк (і його підвид, «глибокий» фейк), пояснювальна журналістика, апеляція до емоцій, «інформаційна бульбашка», ґейміфікація журналістики, емерсивна журналістика тощо.

Професор кафедри зарубіжної преси та інформації Мар’ян Житарюк виголосив доповідь “Фахові видання України після березня 2020 р.: новації і трансформації”, у якій, опираючись на заплановані і вже імплементовані реформи в українській освіті, розповів про перспективи фахових наукових видань, які виходять на факультеті та наголосив на необхідності відповідати високим вимогам сучасності.

У доповіді “Критичне мислення як компонента протидії маніпуляційним технологіям під час виборчих кампаній” асистент кафедри теорії та практики журналістики Наталія Войтович проаналізувала передвиборчу агітаційну кампанію в Україні, ключові рекламні посили, роль технічних кандидатів, навела приклади використання чорного PR та інших політтехнологій.

Аспірант кафедри радіомовлення та телебачення Дмитро Плахта, виступивши з доповіддю “Мас-медійний контекст виборчих політичних технологій: українські реалії і світовий досвід”, спробував екстраполювати виборчий досвід США на реалії України, співставити інформаційні технології в обох країнах.

Прес-служба факультету журналістики