На факультеті журналістики – Міжнародна конференція…

27.10.2017 | 18:41

У Франковому університеті 26-27 жовтня відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Модель сучасної журналістської освіти в Україні: інноваційні практики, міжнародний досвід, перспективи розвитку», яка зібрала науковців та журналістів з Польщі, Румунії, Канади та всієї України. Захід організували з метою обговорення та покращення освіти в галузі журналістики, застосовуючи світовий досвід та новітні практики.

 

На  конференцію до Львова завітали українські науковці з Києва, Одеси, Харкова, Вінниці, Ужгорода, Тернополя, Запоріжжя, Чернівців, Івано-Франківська. Серед почесних гостей канадський журналіст Генеральний консул Румунії Елеонора Молдаван, колишній спікер спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків, румунський журналіст радіо «AS», професор Сучавського університету Ромео Істраті  та викладач Жешівського університету, професор Ґражина Філіп.

 У вітальному слові ректор Університету Володимир Мельник та декан факультету журналістики  Михайло Присяжний поділились досвідом професійної підготовки студентів у одному з найстаріших навчальних закладів.

«Журналіст, який добре знає мови, літературу, історію та культуру — всебічно вибудована в Університеті людина», — зазначив декан.

Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван виступила з вітальним словом перед учасниками конференції. Зі слів Консула, такі конференції, де збираюся теоретики і практики в одній галузі, мають велику значущість. Також Генеральний консул наголосила на добросусідстві України та Румунії, в рамках якого повинні реалізовуватись позитивні зміни для обох країн.

Професор Львівського університету, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики Василь Лизанчук наголосив на інтегрувальних принципах в журналістиці, україноцентричній позиції, дотриманні етики та відзначив важливість свободи слова. Професор порушив у своїй доповіді вагомі питання мовної політики в українських мас-медіа та звернув увагу учасників пленарного засідання на проблему культурної колонізації.

До учасників конференції звернувся й канадський журналіст, колишній спікер спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків, який  у своїй доповіді поділився досвідом, як інформувати у кризовій ситуації. Гість зазначив, що журналісти мають бути добрими комунікантами, аби вільно спілкуватись з громадою і владою для вирішення спільних проблем. Також  виділив декілька критеріїв розвитку якісної журналістики, серед яких: прозорість діяльності власників мас-медіа, конференції для професійного розвитку, кодекс поведінки для власників засобів масової інформації та кодекс етики для журналістів, підтримка альтернативних ресурсів.

Журналіст радіо «AS» з Румунії Ромео Істраті розповів про брехню в ЗМІ та методи боротьби з нею. Також професор зазначив вагомість незалежності засобів масової інформації, що в сучасних реаліях є великою рідкістю.

Валентина Галич, професор Рівненського університету розповіла про інтертекстуальність у курсі  «Публіцистика», а завідувач кафедри журналістики Донецького університету імені В.Стуса Олена Тараненко поділилась практикою долання стереотипів у медіа та наголосила на небезпеці пропаганди в журналістиці.  У своєму виступі спікер зазначила, як студенти розпізнають та борються з пропагандою в рамках спецкурсу «Конфліктний дискурс і види аргументації  в медіа».

Ґражина Філіп, професор Жешівського університету, подарувала факультету збірники спільних наукових праць. З її слів, співпраця між польськими та українськими науковцями є досить плідною. Професор також заохотила українських дослідників публікувати свої наукові праці у Польщі. Доповідь Ґражини Філіп стосувалася елітарних порівнянь, зокрема професор намагалася дати відповідь, до кого адресовані тексти в транспортній галузевій пресі. Доповідач зауважила, що важливий аспект відіграють мовленнєві акценти, зокрема додала про активне вживання гонорифікативних займенників, яких в українській мові немає.

Професор, завідувач кафедри журналістики Одеського національного університету імені І.Мечникова Олександр Александров поділився досвідом виховання фахівців у тревел-журналістиці. Також науковець подарував фаховий збірник статей до факультетської бібліотеки.

Наступною важливою частиною конференції стала дискусія під час круглого столу «Стандарти журналістської професії  в умовах інформаційно-психологічної збройної агресії Росії проти України». Науковці та медійники обговорювали питання інформаційної війни, її наслідки і методи протистояння.

Наступного дня Міжнародна науково-практична конференція продовжилася у форматі секційних засідань, де учасники порушували важливі та актуальні теми. Зокрема діяли секції: діалектика взаємодії теорії і практики журналістики, проблеми професійної освіти теле- та радіожурналістів, зарубіжний досвід підготовки журналістів, історія журналістської освіти в Україні і світі, мовний компонент медіаосвіти, трансформація журналістської освіти в епоху нових медій та методика викладання журналістикознавчих дисциплін та інші. Після завершення секційних зібрань провели підсумкове пленарне засідання, на якому учасники обговорили результати конференції.

 

Юлія Кизик,
студентка факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка