Параска Дворянин: “Найважливіше для проєкту-оригінальна ідея”

01.11.2022 | 17:55

1 листопада, у рамках курсу «Управління медіапроєктами» відбулась онлайн-зустріч з Парасковією Ярославівною Дворянин, в.о. завідувачкою кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка. Студенти 1 курсу магістратури та всі охочі з факультетської спільноти мали нагоду обговорити можливості реалізації успішних проєктів за допомогою грантової підтримки. Загалом, це фінанси, які повністю чи частково покривають витрати на розробку та реалізацію проєктів, наукових досліджень, інших персональних та колективних ініціатив.

Параска Ярославівна поділилась власним досвідом, як пройшла шлях від недовіри до успішної реалізації 2-х вдалих персональних грантів. Першим був проєкт у сфері медіа під назвою «Культура зблизька: європейські практики для медіа», підтриманий фондом “House of Europe”. Медіапроєкт реалізований спільно з репортерами Польщі, представниками культури України та Польщі. У межах проєкту у творчих майстернях та вишколах брали участь студенти факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка. Завдяки проєкту було створено серію інтерв’ю, які опубліковані на Youtube каналі та поширені у соціальних мережах. Також Парасковія Дворянин – авторка та лекторка проєкту “Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність”, наданий IREX, який має дослідницький, навчальний та просвітницький компоненти. Цільова аудиторія: журналісти та студенти факультету журналістики, публічні діячі та службовці.

За словами гості, фінансування грантів активно підтримують країни Європейського Союзу, США, Канада і багато інших. Це проєкти у найрізноманітніших сферах: літератури, культури, науки, медіа, підтримки громадського сектору. Найважливіше для проєкту  – оригінальна ідея. Перший крок – заявка, як зауважила гостя, це одночасно цікаво та складно, адже може бути як досить  проста форма для заповнення, так і доволі складна та інформаційно об’ємна аплікація. Заповнюючи заявку варто зазначати сильні сторони, прописувати в резюме наявні знання та навички, досвід, ресурси. Також важливо бути конкретним у цифрах, адже справа стосується фінансів. Корисною та перспективною є наявність партнерів, стейкхолдерів, зокрема іноземних. Усе чудово, якщо грант отримано, але насправді тоді робота тільки починається. Тому працювати потрібно структуровано та чітко. У процесі реалізації проєкту не слід боятись уточнень з донорами, адже це впливає на кінцевий позитивний результат.

На звершення говорили про успіх різних проєктів, студенти ділились власним досвідом, а викладачі заохочували втілювати свої ідеї у грантових заявках.  Зустріч організувала та модерувала доцент кафедри української преси, кандидат філологічних наук Соломія Онуфрів.

Діана Сікорська,
магістрантка 1 курсу