Підсекційне засідання кафедри української преси Звітної наукової конференції за 2021 рік

08.02.2022 | 20:12

8 лютого на кафедрі української преси відбулося підсекційне засідання Звітної наукової конференції за 2021 рік.

Викладачі кафедри виступили із доповідями на заявлені теми. Дискусію започаткував виступ професора, завідувача кафедри української преси С. А. Костя про ідеальну модель журналістики та журналіста.

Доповідь «Держава і влада: реалії українського сьогодення» доц. О.К. Романчука розкрила актуальні питання, які хвиллють нині українське суспільство у зв’язку із новою військовою загрозою з боку РФ.

Про особливості політичної журналістики та падіння рівня довіри до ЗМІ йшлося у виступі доц. Паславського І.І «Політична журналістика: поняття, сутність, призначення, сучасні особливості».

Актуальні проблеми сучасності з погляду історії української преси порушено у доповіді доц. Г.В. Яценко «Україноцентрична публіцистика на шпальтах газети “Голос Сарнинщини” (1942-1943)». Історична проблематика з сучасним підтекстом  мала відображення й у виступі доц. Величко З.А. «Ідеологеми “український П’ємонт” та “українська Пруссія” в міжвоєнній публіцистиці Галичини.

Цінними висновками і програмою для подальших досліджень поділилася  доц. С.Т. Онуфрів  у доповіді «Медіа та посттравматичний стресовий розлад (ПТСР): як писати, щоб не було ретравматизації?».

Про  конструктивну журналістику й новини, позбавлені лише негативної констатації фактів та проекти з готовими кейсами вирішення соціальних проблем, йшлося у доповіді доц. Т.В. Слотюк  «Інтернет-видання “Рубрика” як приклад журналістики рішень».

Історичний аспект літературного процесу порушено у доповіді доц. Н.Б. Тихолоз «Антикомуністична публіцистика Тараса Франка», а проф. Павлюк І.З. ознайомив колег із доповіддю на тему:  «Сучасний літературний процес в Україні».

Доц. М.С. Трофимук завершив засідання підсекції доповіддю «Перевидання Конституції України 1710 року у час тридцятирічного ювілею України: суспільно-публіцистичний аспект».

 

Тетяна СЛОТЮК,

доцент кафедри української преси