Проведене відкрите практичне заняття за публіцистикою Дмитра Донцова

19.05.2021 | 21:52

Відкрите заняття за публіцистикою Дмитра Донцова

19 травня 2021 року відбулося відкрите практичне заняття (онлайн, на платформі ZOOM) доцента кафедри української преси Слотюк Т. В.  для студентів-бакалаврів жрн-36с на тему: “Основні ідейно-концептуальні засади публіцистики Д. Донцова”, відповідно до програми навчального курсу “Історія української журналістики”.

На занятті обговорили актуальні проблеми, порушені у публіцистиці Дмитра Донцова: про історичний вибір України – Росія чи Європа? Питання про те, якою має бути література, чого навчати і які смисли має передавати, спровокувало дискусію серед студентів, які наголосили на тому, що не у всьому варто погоджуватися з публіцистом і актуалізовувати його бачення. Ідея нації, що творить її, засадничі основи та трансформація поглядів публіциста стали ще однією темою для жвавого обговорення. Також на занятті обговорили основні ідейно-концептуальні засади публіцистики та визначили головні уроки Д. Донцова для сучасності.

Долучився до з’ясування дискусійних аспектів публіцистики і завідувач кафедри української преси Кость С. А. та посилив своїми питаннями-заувагами розуміння сутності порушених проблем.

Висновуючи щодо актуальності праць Д. Донцова доцент Тетяна Слотюк наостанок нагадала слова публіциста, які досі мають вагоме значення в суспільно-політичній думці: «Росія загалом не лишила нам свободи вибору. Вона поставила нас перед дилемою: або цілковита національна смерть, або – безгранична боротьба. Час цієї боротьби наближається. Треба, щоб він кожного застав на своїм постерунку. Щоб кожний виконав свій обов’язок перед собою і перед потомством» (із праці «Сучасне політичне положення нації і наші завдання»).