Студентки факультету журналістики розповіли про війну в Україні під час вебінару WIT

13.04.2022 | 18:19

Студентки факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Валерія Горобець та Марта Гнат стали спікерками під час вебінару міжнародної організації «World Information Transfer», яка є консультативним центром при ООН.

 

До участі в анголомовному вебінарі студенток запросила доктор Христина Ковшевич-Дурбак – президентка Фонду імені Катерини Ковшевич (США). Співпраця факультету жураналістики з Фондом триває близько чотирьох років.

Ще з перших днів війни Валерія та Марта окрім навчання та боротьби на інформаційному фронті, допомагають армії, волонтерам та внутрішньо переселеним особам.

 

У своїй доповіді студентка третього курсу Валерія Горобець передала правдиві свідчення очевидців і жертв війни в Україні, розповіла про конкретні факти геноциду, а також про єдність українців під час захисту держави.

«Наша головна мета – показати світові, що відбувається в Україні, лише правду, без цензури. У ХХІ столітті немає місця для геноциду жорстокості настільки високого рівня, як в росіян. Кожен українець прагне лише миру та спокою на рідній землі. Ми ніколи не зазіхали на чуже. Ми хочемо лише повернути втрачене та, нарешті, територіально об’єднати країну».

 

Студентка четвертого курсу Марта Гнат розповіла історії пройняті болем, горем, сумом. Дівчина переконана, що саме ці почуття заполонили кожного українця, а нашим завданням є захист власних інтересів на міжнародному рівні. Важливо, щоб представники різних країн вдавались до ще жорсткіших санкцій, щоб Росія була максимально покарана за усі злочини, які вчинили російські військові щодо українців. Вони мають відповісти за кожне втрачене і зруйноване життя.

«Ми змінили свої цінності і пріоритети на життя. Тепер у нас тільки одне бажання на всіх – щоб закінчилась війна, а Україна перемогла окупанта. Зброю до рук взяли не тільки чоловіки й жінки, а й бабусі і дідусі, які віддають останнє, щоб допомогти нашій армії. Ми ніколи більше не будемо такими, якими були до 24 лютого. Наші життя змінені назавжди. Історії Бучі, Ірпеня, Гостомеля – є прикладом справжнього геноциду українського народу у ХХІ столітті. Закатовані, згвалтовані, вбиті люди серед яких і діти – трагедія, яка залишилась назавжди в пам’яті усього світу. Геноцид, влаштований росіянами в Україні, може стати найбільшим у Європі з часів Другої світової війни».

 

 «Студенти-відмінники, які є стипендіатами Фонду, часто беруть участь у вебінарах від організації «World Information Transfer», але вперше отримали запрошення в ролі доповідачів, – розповів заступник декана факультету журналістики, координатор програми Фонду Ярослав Табінський. – Важливо, що під час цього міжнародного заходу студентки доповідали англійською мовою. Правду про війну та переживання молодих українок мали змогу почути громадські діячі, дипломати, високопосадовці провідних країн».

 

У мультимедійній презентації спікерки факультету журналістики висвітлили жахіття війни та трагедію всіх українців. У презентованих фотоілюстраціях та свідченнях – неупереджена правда про про війну в Україні від найавторитетніших закордонних медіа.

Перегляд вебінару в записі доступний за покликом: https://youtu.be/liXkuupzdjA