Студенти-журналісти спілкувалися з лауреатом Пулітцерівської премії Енн Епплбаум

21.09.2018 | 18:45

20 вересня 2018 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч відомої американської журналістки, лауреата Пулітцерівської премії Енн Епплбаум зі студентами факультету міжнародних відносин та журналістики. Гостю представила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька, зустріч модерував декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський. Спілкування відбувалася англійською мовою.

Учасники зустрічі обговорили книгу Енн Епплбаум «Червоний голод: Війна Сталіна проти України». За словами дослідниці, книга викликала резонанс у світових медіа. Публікації у провідних журналах США змусили звернути увагу американців до трагедії світового масштабу – Голодомору 1932-1933 х рр. в Україні. Щодо Росії, то за словами Е. Еплбаум, росіяни не люблять факти, які говорять про історію, що відрізняється від їхньої інтерпретації. Сучасна Росія боїться незалежної України, – вважає журналістка. Втім для України важливо те, що дослідниця у своїй науковій розвідці визначає Голодомор як геноцид.

Окрім цього студентів цікавило як боротися з пропагандою. На думку Енн Епплбаум, “пропаганда в XXI ст. значно відрізняється від XX століття. Сьогодні люди спроможні відрізнити фейкову інформацію від справжньої. Щоб боротись з пропагандою спочатку потрібно бути свідомим, що відбувається маніпуляція. Коли люди свідомі, що є проблема – це початок її вирішення”. Журналістка радить перевіряти, моніторити інформацію, розрізняти фейки та правдиву інформацію, ставати медіаграмотним. Енн Епплбаум впевнена, що цензура обмежує журналіста: “Свобода – означає вільне слово, а не обмежене законом”.

Журналістка відзначила, що сьогодні більшість українських студентів розмовляють англійською мовою, що свідчить про постійний освітній розвиток в Україні.

На завершення модератор зустрічі Маркіян Мальський запросив Енн Епплбаум провести професійні майстер-класи для студентів-міжнародників та студентів-журналістів Франкового університету.

Романа Пацюрко,

студентка 3 курсу факультету журналістики