Світлана Духович: «Журналіст має бути дуже спостережливим  і слухати себе»

21.05.2019 | 15:26

 

Світлана Духович: «Журналіст має бути дуже спостережливим  і слухати себе»

 

20 травня 2019 року на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка в межах Всеукраїнського фестивалю науки-2019 відбулася зустріч-дискусія зі Світланою Духович, журналісткою радіо «Ватикан», магістром соціальних комунікацій Папського Салезіанського університету  на тему «Сучасні медійні трансформації на прикладі Ватиканських медій» зі студентами-другокурсниками. Ініціювала захід дослідниця релігійних медій, викладач кафедри теорії та практики журналістики, кандидат наук із соціальних комунікацій Наталія Романівна Гадьо.

Журналістка з Риму звернула увагу на такі питання: що таке Церква, формування образу Церкви у медіа, як його правильно формувати; на потребу нестереотипного мислення журналіста, вміння виходити поза межі стереотипного бачення; навички контролювати власні емоції, сприймати будь-яке явище, події, факти такими, як вони є (не викривляючи, відкидати ілюзії).

Одне із запитань зі студентської аудиторії стосувалося механізмів протидії викривленням інформації та некомпетентності журналістів у релігійній ситуації. На що п. Світлана нагадала про потребу постійної освіти, професійного вдосконалення журналіста та дотримання журналістських стандартів. Відтак, журналістка С. Духович, висловила побажання для молодих українських журналістів: продовжувати якісні традиції української журналістики, добираючись до суті того чи іншого явища, бути обізнаними і компетентними, вивчити одну-дві іноземні мови, у разі сумнівів, які виникають – звертатися до першоджерел, щоб перевірити інформацію. Адже журналісти – не є пліткарями, які мають не керуватися емоціями, а раціональними критеріями.

Також журналістка радіо «Ватикан» наголосила на важливості правди як критерію якісної журналістики, що зазначено у численних зверненнях Папи Франциска. Оскільки, «правда для нас – база існування, знаючи якою є реальність ми можемо будувати ефективні власні дії».

На завершення Світлана Духович підкреслила, що професійна журналістика полягає у пошані до людської гідності, залишає людям надію та додає оптимізму у ставленні до життя.

 

 

Прес-служба факультету журналістики