УКРАЇНОЦЕНТРИЗМ МАЄ БУТИ ВИЗНАЧАЛЬНИМ ПРИНЦИПОМ ФУНКЦІОНУВАННЯ СУСПІЛЬНОГО ТЕЛЕРАДІОМОВЛЕННЯ!

30.01.2018 | 19:37

Місія суспільного телерадіомовлення – задовольняти інтелектуально-естетичні інформаційні потреби соціуму, всебічно сприяти розвитку й утвердженню українського національно-духовного громадянського суспільства. Однак внаслідок розгорнутого реформування державної телерадіокомпанії з інформаційного поля суспільного мовлення вихолощують національно-гуманітарний, просвітницький, культурологічний, історично правдивий, виховний дитячо-молодіжний контент, що призводить до деукраїнізації національного інформаційного простору. Вилучення суспільного мовлення з процесу інформаційної протидії гібридній війні Російської Федерації проти України, цілеспрямованого формування правдивої історичної пам’яті, національної ідентичності, патріотично-громадянських переконань загрожує національній безпеці держави.

Безперечно, суспільне телерадіомовлення має розвиватися, адже його головна гуманістична місія – сприяти утвердженню українського національного інформаційного суверенітету. Однак із сутності так званої оптимізації, яке здійснює правління Національної суспільної телерадіокомпанії України на чолі з невтомним маніпулятором і наклепником на львівську інтелігенцію Зурабом Аласанією, випливає, що їхня замаскована мета – повністю знищити український національно-гуманітарний простір. Саме цього прагне одвічний ворог України – Московія=Росія, яка веде потужний інформаційно-психологічний наступ, щоби посіяти розбрат в Україні, утвердити хижий «русскій мір».

Ніхто не заперечує, що потрібно удосконалювати професійний рівень підготовки телерадіопередач, поглиблювати тематично-змістовний, художньо-естетичний характер контенту, створювати конвергентні редакції. Але, шановні члени правління Національної суспільної телерадіокомпанії, потрібно зрозуміти, що  реформування системи телерадіомовлення має ґрунтуватися на засадах україноцентризму з урахуванням історичних особливостей розвитку кожного краю держави. Ціннісно-орієнтаційна парадигма україноцентризму обумовлює захист національного інформаційного суверенітету, розвиток мови і культури української титульної нації та мов і культур національних меншин, налагодження громадянського діалогу як чинника соціальної стабільності й рівноваги, максимальне задоволення потреб в регіональній, всеукраїнській та загальносвітовій ціннісній інформації, що сприятиме духовно-національній соборності українців. Цьому мають ефективно сприяти програми, які повинні готувати працівники обласних телерадіоорганізацій, а транслювати по UA:Першому та Українському радіо. Централізоване нав’язування контенту філіям НСТУ обмежуватиме творчо-інтелектуальну ініціативу на місцях, не сприятиме професійному зростанню працівників телерадіокомпаній, збіднюватиме суспільно-культурну, соціально-економічну, морально-духовну барвисту панораму життєвого середовища української нації.

Зведення базового контенту на регіональному суспільному мовленні до 185 хвилин щоденного ефіру призвело на Львівському телебаченні і радіо до зупинення виробництва понад 20 пізнавальних, просвітницьких, культурологічних, суспільно-політичних, дитячо-молодіжних, розважальних та інших оригінальних, притаманних лише Львівщині, програм. Зрозуміло, що межі професійному удосконаленню немає, окремі з них потрібно оновлювати, поглиблювати у зв’язку з російською агресією, глобалізаційними процесами, ворожою інформаційно-психологічною експансією. Однак звести творчо-інтелектуальний потенціал найбільшої в Україні Львівської філії НСТУ до випуску лише новин, ранкових шоу та вечірньої підсумкової програми (разом 185 хв.) – це, м’яко кажучи, не лише цинічне, а яскраво виражене антиукраїнське зухвальство.

Львівське телебачення і радіо впродовж усіх років функціонування характеризується оригінальним тематично-змістовим, духовно-естетичним, культурологічним і розважальним наповненням, що відрізняє його від передач інших телерадіоорганізацій України. Саме Львівському телерадіомовленню притаманний україноцентризм.

Телерадіомовний контент львівських журналістів національно-моральний  не лише за формою, а насамперед – за духом, що в умовах російсько-української війни та глобалізації надзвичайно важливо для розвитку й утвердження в Україні українських національно-духовних цінностей, створення сприятливих психологічних умов для зростання матеріального добробуту людей. Чи не тому так безпардонно Зураб Аласанія паплюжить Львівську інтелігенцію, яка захищає право Львівської філії НСТУ на функціонування в часових межах колишньої обласної державної телерадіокомпанії.

Якщо не будуть виконані вимоги львівських телерадіожурналістів, які оприлюднені на сесії обласної ради 30 січня 2018 р., то Львівська філія ПАТ НСТУ вийде із системи суспільного мовлення, яке Зураб Аласанія і його прибічники-поплічники скеровують у космополітичне, безнаціональне русло, тобто ллють воду на промосковський антиукраїнський млин.

Василь Лизанчук

Доктор філологічних наук,

заслужений професор Львівського національного

університету імені Івана Франка