Ксенія Клим: «Журналісти – це місточки між військовими і мирним населенням»

30.11.2021 | 15:59

25 листопада для студентів-третьокурсників факультету журналістики відбулася чергова зустріч із запрошеним гостем-спікером із серії занять у дистанційному форматі в межах вибіркової дисципліни «Соціальна психологія масової комунікацї». Цього разу це була відома львівська тележурналістка Ксенія Клим, автор популярного проєкту «Історія Героя» на ТРК «Перший Західний». Зустріч організувала лектор курсу, доцент кафедри української преси Соломія Онуфрів.

Як експертка в інтерв’юванні військових, лікарів, волонтерів Ксенія з ентузіазмом поділилася зі студентами своїм професійним досвідом, подекуди таким болючим і складним, але надзвичайно цінним. Вона наголосила, що «журналісти – це місточки між військовими і мирним населенням, які повинні мати на меті не збір інформації з «гарячої точки», а щиру розмову з людиною». «Якщо ваш респондент починає плакати, не соромтеся плакати й самі. Під час проведення інтерв’ю дуже важлива емпатія журналіста і  вміння не заглядати в завчасно підготовані питання», – рекомендувала тележурналістка.

К. Клим охоче розповіла, чому наважилася поїхати в зону ООС, як не змогла продовжувати з «теплої студії» вести телевізійні сюжети про військовий конфлікт, не будучи на місці подій, як упродовж восьми років постійно професійно спілкується з військовими, батьками загиблих, їх дружинами та дітьми, як виникла ідея авторського проєкту «Історія Героя», як надихнула свого сина стати військовим і також вирушити на Схід. Академічна пара минула, наче 5 хвилин, і дуже важливо, що ми маємо змогу зустрічатися з такими журналістами-професіоналами й запитувати в них все, що нас цікавить. Особливо, коли готуємо власні навчальні проєкти про те, як комунікувати з людьми, які пережили травму. Впевнена, що завдяки практичним рекомендаціям тележурналістки Ксенії Клим, нам усе вдасться!

Юлія Бойчук, ЖРН-31с