Майстер-клас з релігійної журналістики напередодні Великодня

24.04.2019 | 19:22

Релігійна тематика в українських ЗМІ, хоч і займає невеликий відсоток з поміж інших потоків інформації, все ж вона потребує якісного висвітлення. Такою була одна з ключових тез майстер-класу «Релігійна тематика в ЗМІ: про Томос для України і не тільки», який відбувся 24 квітня ц.р. для студентів першого курсу факультету журналістики і зацікавлених викладачів, який провели експерти-релігієзнавці і водночас задіяні до медійної сфери аналітики – Тарас Антошевський, директор Релігійно-інформаційної служби України (risu.org.ua) і Дмитро Горєвой, один із членів редакції РІСУ, а також засновник сайту cerkvarium.

Зустріч модерував доц. І. М. Скленар, який вже понад десяток років має стосунок до різних проектів релігійної журналістики України. У першій частині цього заходу Т. Антошевський представив деякі історичні передумови релігійної тематики в ЗМІ, сучані реалії, вказав на цікаві приклади висвітлення релігійного життя України і водночас на ті помилки, яких допускаються журналісти, коли досліджують складні релігійні процеси в державі. На його переконання, релігійна тематика, як і будь-яка інша, потребує глибокого вивчення, перш ніж її представляти в медійному просторі. Журналіст не може охопити всіх знань про релігію і тому варто звертатися за консультацією до експертів чи аналітиків, які спеціалізуються з різних аспектів релігійної сфери. У багатьох регіонах є ще «неоране поле» для роботи журналіста, наприклад, сакральна тематика.

Друга частина заходу стосувалася теми висвітлення у ЗМІ процесу надання Томосу для України і створення нової Церкви – ПЦУ. Експерт Дмитро Горєвой, представник ГО «Центр релігійної безпеки», який в останні місяці 2018 року надав різним ЗМІ понад 200 коментарів з різних аспектів «томосної» теми, звернув увагу на те, що запит аудиторії був досить високий, натомість після 6 січня 2019 року, тобто дня отримання документу про автокефалію інтерес журналістів до цієї теми почав суттєво падати. Наразі зацікавленість стосується теми переходу православних парафій до ПЦУ. Д.Горєвой назвав прихильників і антагоністів Томосу у ЗМІ і в цифрах представив їх вислови на цю тему, якщо скористатися пошуковиком google. Навів приклади того, як журналіст може з допомогою нових медіа цікаво висвітлювати тему Томосу і релігійну тематику загалом в сучасних умовах. Також показав, як російська пропаганда і РПЦ закидали фейки в український інфопростір, щоб зневірити аудиторію в можливості отримати документ про автокефалію.

Студентам факультету журналістики, які цікавляться релігійною тематикою експерти запропонували проходити практику та здобувати практичний досвід.

 

Прес-служба факультету журналістики