На кафедрі відбувся науково-методичний семінар на тему «Історична публіцистика: просвітницька роль»

19.10.2021 | 12:38

18 жовтня на кафедрі зарубіжної преси та інформації відбувся науково-методичний семінар відповідно до плану роботи на 2021/22 навчальний рік. Аспірантка ІІІ курсу Стельмах Марта виступила з доповіддю «Історична публіцистика: просвітницька роль». Під час виступу було розглянуто явище історичної публіцистики та концепт «публічної історії». Доповідачка виокремила завдання історичної публіцистики, зокрема такі: ініціювати інтерес до локальної історії, сприяти розвитку самоідентифікації суспільства та формування суспільної думки, протидіяти маніпуляціям та спекуляціям, що стосуються минулого; налагоджувати комунікацію публічних інтелектуалів щодо сучасних суспільних процесів з огляду на історичний контекст, а також популяризувати історію держави.

Крім цього, аспірантка визначила історичну публіцистику як одну із форм публічної історії та підкреслила важливість публіцистики (зокрема історичної) у процесі формування громадянського суспільства, переосмислення минулого та розвитку критичного мислення. Також було виокремлено медіаресурси, де представлена історична публіцистика, спецпроєкти на історичну тему та блоги публічних інтелектуалів.

Доповідачка розповіла про свої напрацювання у темі історичної публіцистики. Після виступу учасники семінару обговорили доповідь, поставили декілька запитань та дали поради щодо подальшої наукової роботи аспірантки.