Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчи – Олег Романчук

21.04.2020 | 17:31

Незважаючи на карантин та соціальну ізоляцію, Олег Костянтинович Романчук – журналіст, письменник, публіцист, доцент кафедри української преси факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка завдяки підтримці Фундації імені Івана Багряного (США) видав нову книгу «Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчиПубліцистика воєнного часу»

Ця книжка – публіцистичне відтворення шестирічної історії гібридної війни, спровокованої Московією взимку 2014-го. Це ретельний аналіз причин наших перемог і поразок, успіхів і невдач.
Зібрані під однією обкладинкою тексти, написані в різний час, є безкомпромісним дослідженням драматичних подій в Україні, на інформаційному бойовищі зокрема.
Автор наголошує, що війна за історичну пам’ять між Московією та Україною ніколи не припинялась, що ворожа пропаганда століттями працює, аби тримати під контролем наші культурні, територіальні, економічні кордони, що доба гібридних та інформаційних воєн породжує гібридний стан суспільства: обиватель не усвідомлює, що країну чекають нелегкі часи, важкі випробування, що війна України з Московією триватиме доти, доки на мапі світу існуватиме етнічна антисистема з брутально привласненою історією Київської Русі.
Українці мають позбутися будь-яких ілюзій щодо можливостей домовитися мирним шляхом з країною-агресором. Для нас єдиний спосіб припинення війни – це перемога над Росією. Сумнівна тактика української влади «зберегти Путіну обличчя» може обернутись капітуляцією. Симптоматично, що шоста річниця розстрілів на Майдані супроводжувалася масованою інформаційною кампанією з дискредитації Революції Гідності та Героїв Небесної Сотні. Прикметно, що саме о цій порі антидержавні сили почали інтенсивно нав’язувати українцям провокаційний діалог щодо визначення нової ідентичності, яка враховуватиме думки й погляди сусідніх країн, передусім Московії…
Публіцист звертає увагу на відсутність ефективного діалогу між владою і суспільством, яке часто ведеться на брутальну хупцу політиків. Автор наголошує, що правду треба вміти захищати усіма доступними методами, прийомами і засобами. Жодних поступок ворогові з боку України не повинно бути.
Пропоновані читачам тексти попереджають, отже, озброюють.