«Професійне становлення журналіста: традиції та нові підходи»…

15.05.2020 | 12:40

«Професійне становлення журналіста: традиції та нові підходи»…

Розпочала роботу Третя міжнародна науково-практична конференція молодих учених.

14 травня 2020 року на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка розпочалась Третя міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих учених «Професійне становлення журналіста: традиції та нові підходи». У зв’язку із карантинним режимом, захід відбувся у дистанційному форматі за допомогою платформи для онлайн-зустрічей «ZOOM».

Вітальними словами розпочав пленарне засідання заступник декана факультету журналістики з навчально-виховної роботи Ярослав Табінський: «Пандемія коронавірусу зупинила весь світ, але не зупинила науку. Ми можемо обмінюватися досвідом за допомогою нових технологій і тим самим розвивати нашу українську журналістику».

До учасників звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар: «Тема конференції є надзвичайно цікавою та важливою, як і, власне, теми запланованих доповідей. Програма форуму насичена і широкомасштабна, що не може не тішити, зважаючи, що всі роботи готували студенти. Вітаю усіх учасників та бажаю плідної роботи і цікавих дискусій».

Декан факультету журналістики професор Іван Крупський привітав усіх гостей та студентів, які долучилися до проведення конференції. У своїй промові він окреслив історичні віхи формування Львівської школи журналістики та детально розповів про становлення напрямків її діяльності, загалом, провів екскурс розвитку факультету журналістики від його створення і до сьогодення. «Бажаю вам творчих здобутків, натхненної роботи і нових професійних досягнень», – додав професор Іван Крупський.

Теплі слова подяки усім учасникам та організаторам підготували модератори заходу асистенти кафедри теорії і практики журналістики Лілія Імбіровська-Сиваківська та Наталія Войтович.

На пленарному засіданні свої напрацювання презентували молоді науковці. Розпочала серію виступів Наталія Вітюк. Студентка розповіла про те, як на громадську думку впливають новини про СOVID-19 та яким чином некоректна діяльність ЗМІ порушує рівновагу у суспільстві.  Гостя з Мінська Настасся Канапацкая ознайомила всіх глядачів із новими медіа Білорусі та окреслила їхні основні комунікативні функції.

Про соціальні мережі в житті сучасного журналіста та їх вплив на роботу й розвиток ЗМІ доповів Петро Козак. Магістрантка Ярина Пришляк виступила з темою «Синдром злого світу» як наслідок негативізму новинних ЗМІ», розпочавши дискусію щодо потреби збільшити кількість позитивної інформації у медіасередовищі. Підсумувала роботу пленарного засідання Яна Шекеряк з дослідженням гейміфікації медіасфери. Студентка розробила класифікацію цієї нової тенденції, пояснила проблеми та спрогнозувала розвиток тренду.

Активну участь у обговоренні вищезгаданих тем взяли не лише студенти, але й викладачі факультету журналістики. А вже після пленарного засідання робота конференції розділилася на 8 паралельних секцій.

Понад 60 студентів із університетів України, Польщі та Білорусі мали змогу презентувати свої наукові доробки у сфері історії становлення української журналістики, світових тенденцій розвитку зарубіжного медіапростору, популяризації аудіовізуальних ЗМІ та нових медіа. Також молоді науковці представляли доповіді, що стосуються висвітлення збройних конфліктів, реклами як різновиду соціальної комунікації, специфіки журналістської діяльності тощо.

Перший день конференції завершився дискусією у форматі круглого столу «Дискурс газети «День» як світоглядний орієнтир у професійному становленні журналіста». У трансляції взяли участь студенти та викладачі факультету журналістики, головна редакторка газети «День» Лариса Івшина. Круглий стіл модерувала доцент кафедри зарубіжної преси та інформації Ольга Квасниця.

Триватиме науковий форум до 15 травня. У рамках конференції передбачано QA-сесію для абітурієнтів бакалаврату та магістратури. Вступники матимуть змогу поспілкуватися з деканом факультету журналістики професором Іваном Крупським у форматі «питання-відповідь».

До того ж, згідно з програмою, заплановано проведення майстер-класів від фахівців медійної сфери України, Польщі, Бельгії, США та Німеччини. Зокрема, Мар’яна Сич розповість учасникам конференції про особливості розслідувальної журналістики, Галина Сафроньєва поділиться правилами небанального інтерв’ю для журналістів-початківців, а Костянтин Мельников готує виступ на тему «Журналіст у зоні ООС». Випускник факультету, журналіст «Голосу Америки»  Остап Яриш продемонструє свої дослідження роботи ЗМІ у США до і після пандемії коронавірусу. Варто зазначити, що, завдяки новим цифровим технологіям, відстань між учасниками конференції жодним чином не стала на заваді якісному обміну науковою інформацією.

Ярина ПРИШЛЯК