Соціальний психолог Олег Покальчук про правила грамотної комунікації з військовими

30.09.2022 | 19:01

29 вересня  студенти третього курсу факультету журналістики взяли участь в онлайн зустрічі  із соціальним психологом Олегом Покальчуком, під час якої дізналися  як грамотно комунікувати журналістам із військовими, як не ретравматизувати героя та аудиторію. Зустріч організувала та модерувала доцент кафедри української преси, кандидат філологічних наук Соломія Онуфрів. Захід відбувся в межах реалізації молодіжного медіапроєкту «Медіаризики і медіаресурси у подоланні травм війни» за підтримки “IRIS” (Айова, США).

Соціальний психолог дав студентам практичні рекомендації як журналістам слід комунікувати із людьми, які переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Зокрема, Олег Покальчук наголосив, одним із правил для журналіста має бути передбачуваність його поведінки із реципієнтом, що ніколи не можна робити спонтанні речі, наприклад, запрошувати їх на каву, чи тим паче це робити в наказовому тоні. «Військові наслухалися команд від начальства, тому варто їх запитати, чи не хочуть вони кудись піти, чи щось зробити», – каже соціальний психолог. Студенти цікавилися, на які теми можна спілкуватися із військовослужбовцями. Соціальний психолог наголосив: «Головне, щоб не про війну. Говоріть про життя».

«Лекція насправді мегакорисна. Бо, особисто для себе, почула відповіді на дуже важливі запитання, над якими давно задумувалася. Особливо виділила тези про те, як спілкуватися з військовими з ПТСР, про що можна питати, а про що не варто, – ділиться студентка Ірина Давосир.

«Було дуже цікаво, тому що тема надзвичайно актуальна. Ще й спікер відкритий у спілкуванні, тому можна було поставити всі запитання, що цікавлять. Відтепер в міжособистісній комунікації буду уважніша, запитуватиму: “А чи можна.. обійняти, запитати, запросити”», – каже третьокурсниця Вероніка Матвієнко.

За словами студентки Анни Проказюк, лекція була дуже насиченою та цікавою.

«Спікер вразив тим, як доступно він пояснює, наводячи й особистий досвід. Зазвичай нас вчать як спілкуватись з військовими і постраждалими професійно, використовуючи журналістські стандарти, а тут ми почули найважливіше – як бути людиною», – додала студентка.

Учасники лекції зауважили: почерпнули для себе багато корисної інформації, адже часто ми навіть не задумуємось, що, здавалося б, прості речі для когось можуть бути геть не простими.

Сніжана Добромильська

ЖРН-32