Спеціальний радник зі стратегічних комунікацій і розвитку Фундації США-Україна Адріян Кармазин розповів студентам-журналістам про специфіку та результати виборів у США

15.11.2016 | 17:20

На хвилі громадського інтересу до виборів у США та перемоги Дональда Трампа всім цікаво, які зміни чекають американське суспільство та світову спільноту загалом. Про тонкощі виборчої системи, політичні технології та роботу журналістів у Сполучених Штатах Америки розповів студентам факультету журналістики екс-керівник Української служби «Голос Америки», а нині спеціальний радник зі стратегічних комунікацій і розвитку Фундації США-Україна Адріян Кармазин.

Під час зустрічі Адріян Кармазин зосередив увагу на специфіці виборчої системи у США, пояснивши студентам, чому Гілларі Клінтон, яка набрала більше голосів, усе ж не стала президентом. Зокрема, за словами експерта, президента Америки не обирають безпосередньо американські громадяни, а так звана Колегія виборців, яка складається з 538 представників від 50 штатів і Вашингтона. Результати затверджують на спільній сесії Конгресу. Переможцем виборів не обов’язково стає кандидат, який набирає найбільшу кількість голосів загалом по країні – американці делегують власні голоси членам колегії.

Також Адріян Кармазин наголосив на особливостях формування медіаобразу кандидатів під час передвиборчої агітації. Він навів приклади того, як негативні висловлювання одного з кандидатів політтехнологи використовували для його піару й перетворювали в цілісну політичну програму.

Одним із важливих моментів, про який розповідав радник Фонду США-Україна, було гендерне питання у контексті цьогорічної президентської кампанії. Зокрема, у Сполучених Штатах Америки, де так високо цінують журналістські стандарти (а серед них і нівеляція гендерних стереотипів), працівники ЗМІ часто акцентували не на політичній програмі чи здобутках кандидата, а на тому, яка в Гілларі Клінтон зачіска, одяг, прикраси. Звісно, зовнішній вигляд – важливий елемент творення іміджу, але зайвий акцент на цих деталях не є ознакою професійності журналістів.

Багатьох студентів цікавили питання майбутньої зовнішньої політики нового президента США. Як журналіст із великим досвідом, Адріян Кармазин спробував спрогнозувати дії Дональда Трампа щодо України та Росії. Однак зазначив, що на сьогодні не варто говорити про якісь конкретні вчинки, додавши, що справжнім тестом для політики Трампа стануть вибори до палати Конгресу через два роки.

Наприкінці зустрічі Адріян Кармазин коротко розповів про редакційну політику Української служби «Голос Америки» та непростий шлях становлення цього  медіаресурсу в інформаційному просторі України.