«Сповідь Митуси 20-го століття»

28.03.2017 | 15:13

24 березня 2017 року ми дізналися: чому, як і через що був затриманий Ігор Калинець. Життя «до» та «після». Так звані радянською владою «компромати» вже перед студентами ЛНУ ім. І.Франка.

Це другий візит Ігоря Калинця –  поета і прозаїка, представника «пізньошістдесятницької» генерації, дисидентськосамвидавного руху в Україні та політв’язня . Вперше ми зустрілися у стінах факультету журналістики Львівського національного університету імені І.Франка, до річниці з дня смерті Т.Г.Шевченка. Студенти були настільки захоплені розповідями українського поета, що попрохали зустрітися вдруге.

Ігор Миронович представив свої збірки, серед яких «Молімось зорям дальнім», «Українська поезія під судом КДБ», «Колесо фортуни», «Світогляд Святовита», «Коронування опудала» та інші, також показав зошити, передані мамою, які заповнював під час ув’язнення, та тонесенький папір, викрадений з заводів, на якому писали заяви, протести, хроніку (таким зазвичай користувався Микола Горбаль).

Розмова почалася з розповіді про обставини та причетність знайомих до затримання у 1972 році. Його було засуджено на 6 років ув’язнення суворого режиму й 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом зі світочами української культури: Іваном СвітличнимВасилем Стусом та  Миколою Горбалем. Такого вироку «долі» зазнала і його дружина Ірина Онуфріївна Стасів-Калинець. Їхня маленька донька Звенислава була розлучена з батьками на 9 років.

Ігор Миронович з повагою та теплом розповідав про жінок-політв’язнів, складне життя та їх творчі надбання, які безжалісно знищили. Та все ж залишилися деякі згадки про цих мужніх дисиденток: вишивані закладки для книг з портретом Шевченка, картини з квітами та вірші з душевним болем.

На зустрічі були представлені роботи Стефанії Шабатури, української майстрині та художниці.

Український Митуса декламував поезії, написані жінкам, які були в концтаборах Мордовії, зачитував інтерв’ю зі своєї книги. Першокурсники були вражені силою духу цих мужніх людей, їх незламністю та щирістю любові до рідної країни.

Ігор Калинець – неймовірна людина. У його творах криється кредо та сенс життя, сила його красномовного слова і життєдайного голосу – голосу українця.

 

Баданіна Маргарита жрн-11с