Студенти й аспіранти Львівського університету взяли участь у літніх школах в Польщі

21.06.2023 | 12:14

Упродовж травня та червня 2023 року на умовах співпраці з Університетом ім. Адама Міцкевича (Польща) студенти та аспіранти Львівського національного університету імені Івана Франка взяли участь у літніх школах, які відбувалися в Познані. Упродовж 21-27 травня Літню школу для докторантів українських університетів «Міграція з України в медіа – люди, кадри, наративи» відвідали молоді дослідники з факультету журналістики, філософського факультету та факультету міжнародних відносин. А з 4 до 10 червня студенти факультету журналістики взяли участь у Літній школі «Presidential rhetoric in Ukrain – leadership, channels, audience».

Обидві Літні школи згуртували юних науковців та майбутніх фахівців з різних закладів вищої освіти світу. Зокрема, під час Літньої школи для докторантів українських університетів «Міграція з України в медіа – люди, структури, наративи» учасники мали можливість послухати лекції і взяти участь у дискусіях і воркшопах, які стосуються досвіду проживання українських біженців у Польщі та аналізу різних аспектів висвітлення проблем міграції у масмедіа.

«Сьогодні тема еміграції з України актуальна і водночас дуже болюча для кожного з нас. Адже після повномасштабного вторгнення росії десятки тисяч українців змушені були залишити свою Батьківщину, шукаючи порятунку за кордоном. Літня школа для докторантів, яку організував Університет імені Адама Міцкевича в Познані «Міграція з України в медіа ‒ люди, кадри, наративи» (Migration from Ukraine in media coverage – people, frames, narratives) дала змогу молодим українським науковцям донести європейському суспільству правдиву інформацію про трагедію, яку переживає зараз український народ. Хочу висловити велику подяку організаторам цієї Школи, зокрема професору Бартошеві Гордецкому і професорові Агнєшці Громковскій-Мелосік», – зазначила координаторка поїздки від ЛНУ ім. Івана Франка, доцентка кафедри теорії і практики журналістики Наталія Войтович.

Своїми враженнями від мандрівки також поділилася аспірантка філософського факультету Анастасія Павлишин. «Літня Школа від Університету Адама Міцкевича в Познані – це неймовірний досвід міжкультурної комунікації в іншомовному середовищі. Це хороша можливість проаналізувати проблеми сучасної української міграції та російської пропаганди в європейському контексті. Це нагода прослухати лекції фахових спікерів з різних університетів, взяти участь у воркшопі з командою, надихнутися на власне дослідження. Окрім цього – замилуватися ренесансними та модерними пейзажами міста, поринути в інтерактивну історію краю та скуштувати місцеву колоритну кухню. Щиро дякую організаторам події за теплий та комфортний прийом, а також моїм колегам за прийняття у колектив. Маю надію на продовження продуктивної співпраці!» – підкреслила Анастасія Павлишин.

Літня школа для студентів, яка відбулася на початку червня, також передбачала низку лекцій та воркшопів, окрім того студентки факультету журналістики під керівництвом доцентки кафедри нових медій факультету журналістики Юліани Лавриш представляли своє дослідження «Комунікація Президента Володимира Зеленського крізь призму нових медій», над яким вони працювали впродовж цілого семестру. В емпіриці дослідження – 90 промов Президента перед парламентами світу, 50 промов внутрішньої комунікації з українцями, близько 50 промов на фестивалях та культурних заходах, а також моніторинг промов Олени Зеленської як доповненого комунікаційного сегменту у фокусі соціальних мереж та сайтів.

«Для нас було принципово презентувати польській спільноті власні напрацювання, оскільки це ще одна можливість розповісти про загарбницьку війну росії проти нашої держави. Мене вразила підтримка від колег Університету імені Адама Міцкевича. Тонке розуміння процесів в Україні, здатність назвати все своїми іменами, чітко говорити про російську пропаганду і тероризм, російську війну і загрозу для усього цивілізованого світу», – поділилася думками студентка 3 курсу факультету журналістики Валерія Буняк.

Юна дослідниця зазначила, що поїздка до Познані дала їй розуміння того, що освітній простір є дуже добрим підґрунтям для спростування ворожої дезінформації та утвердження цінностей демократичного суспільства. «З’ясувалося, що наукові кола Польщі проявляють щирий інтерес до проблем в Україні. Це не може не тішити. Сподіваюся, що співпраця з нашими колегами стане ще більш ефективною та комплексною, і не лише в межах Літньої школи», – додала Валерія Буняк.

По завершенню Літніх шкіл усі учасники отримали сертифікати та натхнення до тісної співпраці з польськими колегами у науковій сфері.