Студенти-журналістики зустрілись із психологинею Ольгою-Варварою Відєєвою

02.10.2023 | 17:12

У четвер, 28 вересня, студенти факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка зустрілись з гештальт-психотерапевткою Ольгою-Варварою Відєєвою. Зустріч відбулась з ініціативи лекторки курсу «Соціальна психологія масової комунікації», доцентки кафедри української преси Соломії Тарасівни Онуфрів.

 

Понад 40 третьокурсників мали змогу поспілкуватись з психотерапевткою та обговорити різноманітні аспекти гештальт-терапії. Ольга розповіла про десять років професійного життя у гештальті, відповіла на запитання, як не розчинятися в горі клієнта, екологію терапевта щодо себе та етичне ставлення до клієнта. Поговорили про вікові кризи як неминучість в житті кожної людини та сепарацію від батьків, психосоматику, а також про внутрішню роботу, яку має зробити сам клієнт.

«П’ятнадцять відсотків – відповідальність психотерапевта у роботі з клієнтом. Решта – самої людини!» – зазначила гостя. Студенти мали змогу поставити  запитання та торкнутися тем, важливих та цікавих для них.

 

Ольга-Варвара Відєєва – психолог, акредитований психотерапевт НАГТУ, у минулому – журналістка. Закінчила факультет журналістики ЛНУ ім. Івана Франка 2009 року. Працює з кризовим, травматичним, досвідом, темою стосунків, ідентичності, а також з сімейними сценаріями індивідуально та з групами.

 

«Дуже часто психотерапевти мають професію, з якої вони родом. Я родом із журналістики. Потрапити на рідний факультет для мене було так, ніби навідатися на батьківщину. І ці відвідини надзвичайно приємні. Цікаво спостерігати за тим, як студенти факультету журналістики ставлять запитання, часто не дуже зручні, і водночас цікаві. Внутрішня свобода, яку мають молоді люди захоплює та імпонує. Це доречно і у психотерапії, і в журналістиці. Наш діалог був справжнім, і це дуже круто. Мене вражає те, які студенти вільні та спонтанні. Взяла трохи їхньої свободи собі!» – ділиться Ольга.

Студенти були захоплені розмовою з психологинею та почули міркування гості щодо різних питань. «Якщо мене запитають, на якій парі я можу розкриватися, пізнавати себе, я скажу, що це пара — соціальна психологія масової комунікації. На зустрічі з Ольгою-Варварою Відєєвою я відчула себе наче на прийомі у психолога. Було багато комунікації під час якої ми дізнавалися про себе те, чого не знали. Це все завдяки дуже крутим та цікавим вправам. Особливо сподобалося чути відповіді, а можливо не стільки відповіді, скільки спосіб пані Ольги-Варвари відповісти на питання студентів. Вона допомогла нам самостійно знайти відповіді на наші ж запитання. І окремо хочеться подякувати за літературу («Ліки від кохання» Ірвінга Ялома, «Лікар та душа» Віктора Франкла, «Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід» Ґаліт Атлас) та фільми («In treatment», 2008-2021 “Бути Ерікою», 2009 «Gas Light”, 1944), якими з нами поділились. Це справді дуже цінно!» – зазначає студентка факультету журналістики Валерія Маркуш.

 

Аліна Штемпель, студентка 3 курсу факультету журналістики