«У пошуках сонця”

29.10.2019 | 11:40

Так називається виставка творів відомого львівського фотожурналіста Володимира Саквука, яка експонується на факультеті журналістики ЛНУ імені Івана Франка (вул. Генерала Чупринки, 49, ауд. 103) і приурочена до 80-річного ювілею майстра.

На ній представлена лише крихітна частина його багатющого творчого доробку. За десятки років творчої праці у редакціях провідних львівських часописів Володимир Саквук відзняв десятки кілометрів (і це не перебільшення!) фотоплівки. Його об’єктив зафіксував знакові, епохальні події історії і, звісно, людей, які творили її. Невтомний трудар, романтик і мандрівник, Володимир Саквук простелив свої журналістські дороги не лише по всій Україні, а й практично через весь колишній Радянський Союз, побував навіть там, куди дістатися можна лише на оленячих чи собачих упряжках або літаком чи вертольотом (не дивно, що герої багатьох знімків – його друзі-авіатори).

Ось поруч два прекрасних пейзажі, два озера: український Синєвир і сибірський Байкал. А ось два справжніх «краї світу», загублені серед тундри: крайня північна точка Євразії – мис Челюскін, крайня східна її – мис Дежнєва, за яким – уже Берінгова протока і Аляска. А ось стадо зі сотень північних оленів у тундрі, зняте з борта вертольота. І знову поруч – два унікальних фотопортрети. Усміхнена до Північного сяйва «хазяйка Чукотки» у національному вбранні і Папа Римський Іван Павло ІІ під час його візиту у Львів…

Теплі слова про Володимира Саквука і його творчість промовляли на відкритті виставки декан факультету журналістики, заслужений професор ЛНУ імені Івана Франка Іван Крупський, завідувач кафедри теорії і практики журналістики професор Михайло Присяжний, асистент цієї ж кафедри Максим Міщенко, ветеран львівської журналістики Ярослав Якимович, які не лише багато років товаришують з ювіляром, а й добре знають його за спільною газетярською працею. Для студентів же виставка «У пошуках сонця» – й історія, і одкровення, й відкриття.