Важливо для вступників: гранти для здобувачів освіти

18.07.2024 | 21:05

Сьогодні, 18 липня, ухвалено постанову Кабміну про державні гранти для здобувачів вищої освіти.

Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі (або на програмі підготовки медика). Таке рішення ухвалено сьогодні урядом України та розроблялося Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством економіки.

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини вартості навчання.

Важливе уточнення. Вступ на бюджетну форму залишається без змін: якщо студент вступає на бюджетне місце, держава оплачує всю вартість навчання.

Отримати грант може вступник, який:

  • вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Отже, для тих, хто бачить себе журналістом:

  • ви зможете отримати грант 2-го рівня у сумі 25 000 грн за умови складання будь-яких 2 предметів НМТ на 170 балів і вище.

Сума гранту становить 25 000 грн для спеціальності 061 “Журналістика”, оскільки суму множимо на сталий коефіцієнт 1.

Детальніше про гранти для навчання читайте на сайті Міністерства освіти і науки України.