ЗУСТРІЧ З ОЛЕКСАНДРОМ ВІЛЬЧИНСЬКИМ

20.03.2019 | 11:06

ЗУСТРІЧ З ОЛЕКСАНДРОМ ВІЛЬЧИНСЬКИМ

Добре, коли здобуті теоретичні знання можна перевірити і застосувати на практиці. Таку можливість мали студенти-першокурсники факультету журналістики в рамках курсу «Організація роботи ЗМІ».

Вони зустрілись із журналістом, письменником, науковцем, викладачем кафедри журналістики ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, майстром детективу Олександром Вільчинським. Свого часу він теж навчався на факультеті журналістики, тому радість побувати знову у стінах рідного університету  та ще й поділитись власним досвідом , переплелась із нотками ностальгії.  Олександр Вільчинський  розповідав про свій шлях стежками журналістики, літературну творчість, чималий доробок, а також відкрив для студентів нові особливості професії і головні якості, які повинен мати журналіст під час війни. Письменник розпочав із витоків своєї творчості, початку детективної прози, а також згадав про  місця у Львові, які  свого часу стали головними у його творах. Упродовж зустрічі було багато спогадів про війну, адже Вільчинський сам став добровольцем і служив на сході України у 2016 р. Як  зазначав автор, цей вибір здійснив свідомо і визрівав він за різних обставин ще з дитинства. Як журналіст, Вільчинський не міг залишитись осторонь цих подій і «писати про те, чого не бачив». Тому потрапивши у вир війни «по блату» (бо за словами журналіста, це не так й просто, коли тобі вже за 50), автор побачив її такою, якою вона є насправді. Гіркі спогади ще й досі щемлять у його серці, але, як він сам зазначив, звідти повернувся більш оптимістичним, оскільки побачив українців, які готові боротись за свою Батьківщин.

Усі ці події  стали основою для його нових творів.  Так, він став писати військову прозу, а взірцем для нього стала творчість  Е. Хемінгуея та Ремарка. Не просто було писати одразу після всіх подій ,згадуючи болісні втрати, тому журналіст почав писати згодом, довго переосмислював побачене, усвідомлюючи велику відповідальність перед побратимами. Однак щоразу скарбничка творів поповнювалася. Зокрема, під час зустрічі Олександр Вільчинський презентував свою нову книгу  « У степу під Авдіївкою». Автор зобразив війну, яку сам бачив, згадав про своїх побратимів, особливості побуту в умовах життя між «лісом» і «дачами». Вільчинський зізнався, що важко вдавалось писати про війну, коли вона ще йде, не вдаючись до пропаганди, якої краще уникати. Але свою участь у війні та її відгомін у літературній творчості вважає своїм обов’язком.

Також автор коротко ознайомив студентів і з іншими своїми творами детективного жанру: «Суто літературне вбивство», «Криївка», «Дерева на дахах» та ін. Під кінець зустрічі, студенти мали змогу особисто поставити питання Олександру Вільчинському, а за найкраще питання автор подарував одному із студентів Максиму Скленару свою книгу «Дерева на дахах».

Зустріч з письменником була  цікавою, інформативною, уся аудиторія була задоволена, адже спілкування з  досвідченим журналістом та ще й літератором розширила наші уявлення про обрану професію.

Ірина Троян ЖРН-15с