2020-й: під знаком IREX!

12.12.2020 | 08:38

 

2020-й: під знаком IREX!

Минає 2020 рік. Рік прекрасних здобутків для всієї факультетської спільноти! Рік різноманітних зустрічей і перемог! Проте найбільше він все ж таки запам’ятається дуже гарним стартом і плідною співпрацею у рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси.

Відправною точкою нашого співробітництва стала новина про те, що факультетську колективну заявку було відібрано з-поміж великої кількості подібних заявок від вишів України. Цікавим є той факт, що в проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» факультет журналістики потрапив разом з факультетом педагогічної освіти, педагогічним коледжем, географічним факультетом. Але саме наш факультет ініціював таку спільну заявку, яка й перемогла.

Вже з березня 2020 року ми почали роботу спільно з IREX. Окрім цікавих чотирьох онлайн-сесій проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», наша тісна співпраця продовжилася і в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Традиційні та нові медіа перед викликами сучасного суспільства», яка відбулася дистанційно 22−23 жовтня. Дуже цікавим виявився майстер-клас «Чи можна навчати медіаграмотності онлайн? З досвіду проєкту IREX «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»», модератором якого була Олена Тараненко, кандидат філологічних наук, доцентка, менеджерка з розбудови потенціалу проєкту IREX. Цей майстер-клас також виявився знаковим як для нас, так і для наших колег, оскільки під час нього народилася ідея щодо заснування Клубу тренерів і викладачів інфомедійної грамотності онлайн. До речі, саме дві концепції з п’яти переможних (концепція Галини й Андрія Яценків і Наталії Войтович) організатори візьмуть за основу у діяльності Клубу, який називатиметься «Майстерня медіаграмотності» (назва Наталії Войтович). До речі, переможців відзначили комплектами інформаційних матеріалів з медіаграмотності та подарунковими сертифікатами на придбання книг.

Логічним завершенням такої плідної співпраці у 2020 році стали програми деяких навчальних курсів факультету журналістики з елементами інфомедійної грамотності, які викладачі подали на сертифікацію від IREX. Зараз доц. Білоус Оксана, доц. Яценко Андрій, асист. Войтович Наталя реалізовують ще один переможний проєкт «П’ятихвилинка медіаграмотності», який полягає у зйомці 12 відеороликів для молоді про те, як бути інформаційно грамотним. Наш факультет також отримав пакет інформаційно-методичних матеріалів з медіаграмотності, які увиразнять багато навчальних дисциплін.

Попереду ще низка проєктів і цікавих результатів у контексті співпраці факультету журналістики з IREX!

Андрій Яценко, Галина Яценко,

доценти факультету журналістики

 

IREX