Фотографуємо на смартфон. Практикум від Романа Балука

15.05.2023 | 20:03

У межах Всеукраїнського фестивалю науки – 2023 на факультеті журналістики ЛНУ імені Івана Франка відбувся майстер-клас «Репортажна зйомка смартфоном. Практикум для медійників» з фоторепортером Романом Балуком.

Представив гостя студентам асистент кафедри радіомовлення і телебачення Ярослав Табінський.

Роман Балук – відомий фотодокументаліст, випускник факультету журналістики, фоторепортер міжнародних агенцій та редакцій (Reuters, The Times, Радіо Свобода, Reporters).

Під час тренінгу поговорили про переваги та недоліки фотографування на смартфон, особливості роботи з фото на смартфоні, серійну зйомку, експозицію, композицію, корекцію та інші додаткові налаштування. Фоторепортер детально розповів, як налаштувати камеру на гаджеті, аби фотографувати швидко і якісно.

Також показав додатки для глибшої зйомки та корекції. Серед них – Photoshop Express Photo Editor та Lightroom Photo & Video Editor.

Окрім цього гість поділився лайфхаками щодо роботи з камерою:

  1. Сітка і правило третин. Обов’язково вмикати сітку на смартфоні. Часто це допомагає сконцентруватися і правильно побудувати композицію.
  2. Спалах. Спалах на смартфонах не зовсім функціональний, тому можна його вимкнути. Аби фотографувати у нічну пору, краще брати з собою ліхтарик.
  3. Серійна зйомка. Коли важливо відзняти конкретний момент або ж динаміку руху – варто ввімкнути серійну зйомку.
  4. Швидкий доступ до камери. Камера має бути розміщена на головному екрані, аби її легко можна було знайти, а не шукати серед інших додатків.

 

Також фоторепортер зауважив, що потрібно раціонально відбирати вдалі фото. Розповів про деталі та зміст самих світлин.

«Завжди думайте про зміст Ваших фото. Що Ви фотографуєте, куди Ви прийшли, чому прийшли, що хочете показати, на чому акцентуєте. Це дуже важливо. Не потрібно фотографувати геть усе. Фотографуйте найголовніше, але найперше виділіть це найголовніше у своїй голові! Іноді одна деталь, одна світлина може показати значно більше, ніж десять», – наголосив Роман Балук.

Наприкінці практичного заняття студенти мали змогу поставити запитання та зробити спільне фото.

 

Авторка: Аліна Штемпель
Фото: Андрій Гірняк