Крок до професіоналізму: презентація ОПП «Міжнародна журналістика»

18.05.2023 | 11:24

У рамках Фестивалю науки 17 травня на факультеті журналістики відбулась онлайн-презентація освітньо-професійної програми «Міжнародна журналістика» кафедри зарубіжної преси та інформації. Участь у презентації взяли керівник проєктної групи, гарант освітньої програми доцент Т.М.Хоменко,  члени проектної групи: професор, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації, гарант освітньо-професійної програми «Журналістика» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти М. Г.  Житарюк, проф. Й.Д. Лось, доценти Т.Я. Лильо, О.Ю. Квасниця, Ю.І. Мельник, А. П. Мельник, асистент Т.Р. Балда, доцент кафедри української преси, гарант освітньо-професійної програми «Журналістика» другого (магістерського) рівня вищої освіти  С.Т. Онуфрів. У презентації взяли також участь професор, завідувачка кафедри мови ЗМІ, М. Г. Яцимірська, доцент, доцент кафедри теорії і практики журналістики М.В. Лозинський, координатор проектів у медіа С. А. Смірнов, студенти і випускники факультету журналістики.

Доцент Т.М. Хоменко ознайомила учасників з метою та особливостями освітньо-професійної програми та з дисциплінами освітньої траєкторії. Особливу увагу було зосереджено на кадровому забезпеченні програми, а саме на тому, що науково-педагогічні працівники, залучені до викладання навчальних дисциплін, – це доктори і кандидати наук, які постійно працюють над вдосконаленням професійної, викладацької майстерності й водночас є діючими журналістами. Також ішлося про випускників кафедри, які знайшли себе і в журналістиці, і в науці.

На сильні сторони програми вказала доц. С.Т. Онуфрів, взявши участь в обговоренні. Передовсім такими вона вважає кадровий потенціал – викладачів кафедри, що мають досвід роботи з міжнародними партнерами, навчальними закладами і медіа. Іще однією сильною стороною програми, на думку С. Онуфрів, є те, що серед її розробників і стейкголдерів – випускники кафедри, яких максимально потрібно долучати до проведення круглих столів, майстер-класів, до висвітлення деяких тем навчальних дисциплін. Така взаємодія важлива і можлива.

Ініціатор впровадження ОПП «Міжнародна журналістика» проф. М.Г.   Житарюк, звертаючись до присутніх студентів, сказав, що головне у здобутті освіти – повірити у свої сили і мати бажання вчитися та вдосконалюватися. Він також оперативно відреагував на рекомендацію доц. С.Т. Онуфрів заохочувати здобувачів програми до участі у програмах міжнародної  мобільності і розмістив у чаті поклик на  Youth4Regions: програму для студентів та молодих журналістів.

Про добре продуманий навчальний план, сильні кадри – молодих і з досвідом, зокрема з досвідом міжнародної співпраці, – викладачів кафедри зарубіжної преси та інформації говорила і проф. М.Г. Яцимірська. Зокрема, професорка відзначила й те, що свого часу про потужний потенціал кафедри подбав проф. Й.Д. Лось, об’єднавши колишніх випускників у злагоджений науково-педагогічний колектив.

До побажань успішної реалізації ОПП «Міжнародна журналістика» доєднався також і доц. М. В. Лозинський.

Ознайомитися з матеріалами презентації можна за покликом:

https://drive.google.com/drive/folders/1FwTAHetcyHBRJFAEIiMHtAqAFbeMAWhM