Відійшов у засвіти науковець, літературний критик та колишній викладач факультету Ігор Моторнюк

08.05.2024 | 20:21

Ігор Лук’янович Моторнюк – знакова постать не лише Університету, але й вітчизняного літературознавства, зокрема літературно-критичної думки. Його глибокі, широкодіапазонні аналітичні та витончено стильні рецензії на книги письменників-сучасників та класиків, які він у великому портфелі приносив на свої реально академічні за змістом і формою лекції й повагом діставав їх, сортуючи та демонструючи автографи на них знаменитих авторів (як-от Максим Рильський чи Андрій Малишко), незабутні та дуже корисні для тих, хто любить і знає Її Величність Літературу.

При гострому іскристо-іронічному розумі та добрій компанійській душі кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси Ігор Моторнюк мав героїчну сміливість писати та відстоювати свою думку про певні літературні події, часто не погоджуючись із «генеральною лінією», що викликало закономірну повагу в одних і містичний острах в інших. Так воно завжди буває, коли в історію приходить талановита, колоритна, принципова Особистість.

Всевишній подарував Ігореві Лук’яновичу довгі роки земного життя (Ігор Моторнюк відійшов у засвіти 7 травня 2024 року на 91-му році життя), значну частину якого пов’язана із кафедрою української преси Львівського університету, і забрав його до себе у Пасхальні дні, що, кажуть святі люде, благодатно знаменно.

Коротка біографія:

Ігор Лук’янович Моторнюк народився 18 листопада 1933 року у селі Мирогоща Перша, що на Рівненщині.

У 1957 році Ігор Лук’янович закінчив навчання на філологічному факультеті Львівського університету.

Через пів року (у 1958) влаштувався на роботу редактором видавництва Львівського університету. Тут попрацював до 1963 року. Паралельно з редакторською роботою у 1959 році почав працювати журналістом у газеті «Ленінська молодь».

У 1964 році став науковим співробітником Львівського інституту суспільних наук. За два роки Ігор Моторнюк захистив кандидатську дисертацію на тему «Іван Франко і проблеми літературної критики».

У 1977 році Ігор Моторнюк перейшов з інституту суспільних наук на посаду доцента факультету журналістики Львівського університету.

Земля Вам пером, шановний Ігорю Лук’яновичу, світла пам’ять і наша тиха щира молитва за Вас.

Колектив факультету журналістики