Віталій Ляска: «Команда «Локальної історії» – це фахові історики та журналісти»

23.11.2022 | 18:54

 

22 листопада на факультеті журналістики відбулась зустріч із співзасновником і головним редактором проєкту та журналу «Локальна історія» Віталієм Ляскою та головною редакторкою сайту «Локальна історія» Аліною Бродою. Зустріч організувала та модерувала кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси Соломія Онуфрів. Створення журналу бере свій початок з дослідницько-історичного проєкту «Жива історія», що мав на меті зібрати історичну спадщину зі свідчень очевидців, документів та фото для збереження. Згодом, 2018 року вийшов друкований номер «Локальної історії», що став першим науково-популярним україномовним журналом про історію. Це медіа про минуле та сучасність, про історію цікавою та простою мовою. За чотири роки було створено 50 номерів, які поступово оновлювались та змінювались. Також розвинули співпрацю з «Книгарнею Є», Укрпоштою, !FESTrepublic. Віталій Ляска поділився всіма нюансами створення саме друкованого видання.

З часом створили і сайт, як окремий проєкт, що не дублює журнал, адже вмістити всю цінну та цікаву інформацію на сторінках журналу неможливо. Редакторка Аліна Брода розповіла про структуру та створення матеріалів на сайт, який складається як з коротких рубрик, так і з статей, репортажів, інтерв’ю. Окреме важливе місце посідають спецпроєкти. Також на сайті можна знайти близько сорока тисяч оцифрованих світлин, зібраних у проєкті «Жива історія». Це  унікальна джерельна база, онлайн-архів у якому можна знайти згадки, локації, унікальні фото.

Окрім друкованого журналу та сайту, виникли й інші формати, як наприклад відеопроєкт «Без Брому з Віталієм Ляскою» на YouTube, який з 2019 року має уже понад сто інтерв’ю з відомими істориками та науковцями. Також проєкт «Локальна історія» активно веде соціальні мережі та створює подкасти на різні актуальні теми. Гості розповіли про важливі моменти в створенні таких історичних проєктів, як поєднувати разом робота журналістів та істориків, наскільки важливо писати та розвивати професійні навички. Зазначили також, що запорукою успіху в такій, та будь-якій іншій роботі є горіти, тим, що створюєш.

Діана Сікорська, магістрантка