Видатний фотохудожник Юрій Білак розповів студентам, як створювати імідж українців у світі

22.03.2023 | 20:58

22 березня фотохудожник Юрій Білак зустрівся зі студентами факультету журналістики у режимі онлайн. Представила гостя в.о. завідувача кафедри радіомовлення і телебачення Парасковія Дворянин. Модерував зустріч асистент кафедри радіомовлення і телебачення Ярослав Табінський.

Поспілкуватися з фотомитцем зібралося понад 100 студентів. Під час вебінару обговорили особливості художньої фотографії, а також історію створення найвідоміших проєктів митця, присвячених Україні.

Юрій Білак – французький фотограф українського походження. Він фотографує Україну з 2014 року і зображає її у найрізноманітніших тонах. Митець фіксував події Революції Гідності, російсько-української війни, жив та фотографував на Гуцульщині, а також спускався у шахти Донбасу.

Гість розповів студентам про свою особливу любов до України. Вона відображається у світлинах, які презентують українців усьому світу. У них – глибокий символізм та особливе бачення митця. Серед головних проєктів: «Гуцули, у тіні Карпат», «Шахти та шахтарі», а також «Проекція», де фотохудожник показав війну крізь призму картин відомих художників епохи Відродження. Фотографія Юрія Білака на мотив «Тайної вечері» стала однією з найкращих ілюстрацій духовного подвигу українських воїнів.

Окрім цього, фотохудожник зауважив, що саме люди створюють його світлини: «Люди для мене є головним джерелом енергії. Кожна зустріч – це скарб. Чи це гуцули, чи шахтарі, чи воїни – усі вони є важливими для мене. Під час реалізації творчих проєктів, я живу разом з ними, я їм з ними та разом проводжу час. Це дуже цінно! Насправді дуже рідко оселяюся у готелях, адже аби якісно щось передати, потрібно заглибитися сповна».

Студенти мали змогу поставити запитання та більше дізнатися про творчість автора. Окрім цього поговорили про дитинство та юність митця, особливості творчого бачення та цікаві техніки створення світлин. Серед найзахопливіших – друк зображень на полотнах, створених з вишитих сорочок, які були уже не придатні для носіння, а також використання суміші з вугілля як фарби для друку.

«Імідж українців у світі сьогодні є особливо актуальним, адже ми перебуваємо на визначному етапі нашої історії. Маємо сьогодні велику честь поспілкуватися з надзвичайно талановитим фотомайстром, який документує Україну понад 10 років», – підсумував Ярослав Табінський.

Зустріч відбулась у межах заходів, присвячених 30-річчю кафедри радіомовлення і телебачення.

Продовження тематичної лекції відбудеться рівно за тиждень, 29 березня, о 13.30.
Чекаємо усіх охочих послухати про неймовірний досвід Юрія Білака за
покликом: http://tiny.cc/3ie5vz

Аліна Штемпель