ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА – ОСНОВА ЖУРНАЛІСТСЬКОГО ПРОФЕСІОНАЛІЗУ

25.04.2018 | 14:01

Підступна гібридна війна Російської Федерації проти України обумовлює особливості науково-педагогічних підходів до формування професійних якостей майбутніх журналістів. З такої позиції високо оцінюю організацію проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей «Журналістика», «Реклама і зв’язки з громадськістю» серед студентів вищих навчальних закладів України ІІІ-IV рівнів акредитації, яка відбулася 5 – 6 квітня 2018 р. у Дніпрі.

Ректорат, колектив факультету систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара створили всі умови для успішного проведення олімпіади, об’єктивного і всебічного виявлення теоретичних і практичних знань студентів. Тестування, прес-конференція на тему «Професійні компетенції журналіста: виклики часу», у якій взяли участь І. А. Авраменко – головний редактор газети і сайту «Днепр вечерний», О. В. Владимирова – генеральний директор телекомпанії «Приват ТБ Дніпро», О. С. Ковальчук – головний редактор газети «Вісті Придніпров’я», написання журналістських звітів та оцінка студентських творчих доробків – це ті складники, на засадах яких визначено переможців олімпіади. Відзначено учасниць факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Дипломом за друге місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді нагороджено студентку 6 курсу Христину Вишивану. Сертифікат олімпіади отримала  студентка 3 курсу Юлія Прокопчук.

Дуже важливо, що студенти у своїх звітах намагалися проводити чітку лінію між добром і злом, бо «моральний нейтралітет» та «етична амбівалентність» є серйозною загрозою українській журналістиці. Тому журналістська творчість працівників ЗМІ має ґрунтуватися на засадах україноцентризму, що є передумовою громадянської позиції, захисту українських національних і загальнолюдських цінностей. Українські ЗМІ покликані називати українських героїв – героями, подвиг захисників України – подвигом, сепаратистську зраду – зрадою, російську брехню – брехнею, московський злочин проти України і світу – злочином, російську інформаційно-психологічну і військову агресію – агресією, московських блюдолизів, яких, на жаль, в Україні є чимало, – аморальними блюдолизами.

Соціально небезпечним у журналістиці Іван Франко вважав тип гіпокрита – лукавої, брехливої людини. Нині таких журналістів називають «корисними ідіотами», які цілком серйозні, важливі теми намагаються заговорити терміном «мова ненависті», пустопорожніми дискусіями про стандарти журналістської професії.

Журналістські стандарти – це не безликість, безкрилість, не нав’язування думки, що журналіст якась планетарна істота, безнаціональне створіння, що у нього немає Батьківщини, що він без роду-племені. Нинішню модну формулу західної журналістики про «баланс думок і поглядів» французький філософ Філіп де Лара афористично сформулював так: «П’ять хвилин для Гітлера, п’ять хвилин для єврея». Ось вам, мовляв, дві правди, обидві рівноцінні, а все інше нас не стосується. Годі й казати, що такий підхід до висвітлення російсько-української війни немає нічого спільного зі справді найкращими журналістськими принципами, традиціями, які мають на меті не «сякий такий баланс думок», а правдивість, компетентність, об’єктивність, свободу слова і відповідальність. Баланс між білим і чорним – це аморальна сірість.

Другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей «Журналістика» та «Реклама і зв’язки з громадськістю» дав можливість студентам глибше усвідомити , що журналіст насамперед громадянин, патріот, а до цих якостей належить професіоналізм, здатність боротися із внутрішньою несправедливістю – основною загрозою Україні.  Головною гуманітарною зброєю проти російської маніпулятивної пропаганди є історична і нинішня Правда.

Цілеспрямована праця колективу факультету систем і засобів масової комунікації, який очолює талановитий вчений В. Д. Демченко, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара заслуговує на визнання і високу оцінку за успішне проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Журналістика», «Реклама і зв’язки з громадськістю».

Василь Лизанчук

Доктор філологічних наук,

завідувач кафедри радіомовлення і телебачення,

заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка