«Весна страху. Київщина». В Університеті відкрили фотовиставку.

03.04.2024 | 12:56

«Весна страху. Київщина». В Університеті відкрили фотовиставку.

 

У головному корпусі Львівського національного університету імені Івана Франка відкрили фотовиставку студента факультету журналістики Маркіяна Вачкова та французького фотографа Юрія Білака. Куратором фотовиставки став викладач кафедри радіомовлення і телебачення Ярослав Табінський. Фотопроєкт присвятили другій річниці звільнення Київщини від російської окупації. До експозиції обрали 15 робіт.

«Ми точно повинні не забувати ті жахливі події, які відбувались і відбуваються досі! На Київщині та в усій Україні загалом. Важливо висвітлювати злочини московитів та показувати їх усім українцям, світові, а також не забувати вшановувати памʼять людей, які втратили свої життя через цей геноцид проти українського народу.

Наш фотопроєкт про весну, яку у нас вкрали росіяни! Хоч і Київщина не була окупована впродовж календарної весни, але страх, тривожність і невідомість нас переслідували усю пору від початку повномасштабного вторгнення.

Ідея створити виставку зі своїх робіт виникла завдяки Парасковії Дворянин. Вона побачила мої фотографії і запропонувала представити їх на широкий загал. Це слугувало добрим стимулом для формування думок і бачень про виставку, подальшого їх розвитку. Після довгих роздумів, багатьох змін та обговорень ідею вдалося реалізувати. Дякую також Ярославу Табінському, який став куратором усього процесу», – ділиться Маркіян Вачков.

Світлини Маркіяна Вачкова та Юрія Білака демонструють жах російсько-української війни, біль і ненависть до окупантів, але разом із тим незламність і силу духу українців.

Нещодавно у Палаці Європи в Страсбурзі до другої річниці повномасштабної війни в Україні відкрили фотовиставку Юрія Білака «Світанок». Вона складається із серії світлин, на яких зображені українські діти, чиї домівки, села та міста зруйнували російські окупанти. Частину цих світлин  презентували сьогодні.

З початком повномасштабної війни Юрій Білак створив фотопроєкт про дитинство в зоні бойових дій. На фотографіях діти з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, Чернігова, Новоселівки, Ягідного, Лукашівки, Маріуполя та Вінниці. До кожної світлини додано коротку історію про долю зображеної на ній дитини.

«Коли поєднується енергія і досвід, точно буде успіх! Енергія – це Маркіян. Досвід – це Юрко Білак. Чим більше у нас буде втілених карколомних цікавих ідей, тим ближчою буде наша Перемога», – зазначила завідувачка кафедри радіомовлення і телебачення, Заслужена журналістка України Парасковія Дворянин.

Серед світлин, які вплинули на самого автора найбільше, фото «Автомобільне кладовище». На ньому – розстріляне авто із надписом «Діти». За словами очевидців, російські військові мали блокпости на всіх виїздах із окупованої території. На деяких одразу ж відкривали вогонь. На інших – стояли, усміхались, перевіряли документи, а коли люди від’їжджали від блокпоста і вже думали, що усе минулося, росіяни розстрілювали їх у спину.

«Виставка стала для мене черговим нагадуванням про те, що війна триває і російські злочини теж. Здається, після того, як деокупували Київщину і російські танки відкинули від Києва – ми розслабились і почали забувати. Тому фотографії зруйнованих будівель, вулиць та історії дітей, які відчули війну на собі, стали нагадуванням про те, що не можна забувати. Бо якщо забудемо, то, на жаль, зможемо побачити Київщину і не тільки ще в гіршому стані. Від самих світлин – емоції. Які вони? Не можу сказати. Просто боротьба і незламність», – розповідає студентка третього курсу факультету журналістики Валерія Маркуш.

«Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну», – саме так колись сказав Макс Левін. Напевно, у цих словах і криється уся сила та міць світлини.

Фотовиставка буде доступна для перегляду у вестибюлі біля музею Університету до 12 квітня. Мусимо пам’ятати, що фото – це ще один дуже важливий інструмент, аби зберегти і задокументувати, залишити у пам’яті і не дати забути. Маємо знати якою ціною!

Маркіян Вачков – студент факультету журналістики, фотограф. Змалку захоплювався фотографією. Після звільнення Київщини у квітні 2022 року разом із делегацією міжнародних журналістів задокументував злочини російських військ.

Юрій Білак – французький фотограф українського походження. Фотографує Україну понад 10 років. Документував події Революції Гідності та російсько-української війни. Висвітлював у фотопроєктах культуру Гуцульщини та  шахтарське ремесло на Донбасі. З початком повномасштабної війни автор створює проєкт «Світанок». На фотографіях діти з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки та інших міст, які були окуповані росіянами.

 

Аліна Штемпель
Фото авторки

Детальні описи світлин із фотовиставки можна переглянути за покликами нижче.

Фото Маркіяна Вачкова
Весна страху. Київщина.

 

Фото Юрія Білака

Олександра, 5 років, Ірпінський міст

Михайло, 3 роки, Ірпінь

Макар, 4 роки, Бородянка

Кирило, 8 років, Ірпінь

Єлизавета, 5 років, Бородянка