Факультет журналістики розширює горизонти співпраці

11.10.2023 | 09:19

На передодні Дня Університету 10 жовтня 2023р. був урочисто підписаний Лист про наміри щодо співпраці між Центром медіаосвіти та інтерактивності Щецiнського університету та факультетом журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Над цим документом обидві сторони працювали упродовж  кількох місяців, щоб визначити спільний простір діяльності, вибудувати  зацікавленість у підвищенні якості висвітлення подій у ЗМІ та розвитку університетських медіа в епоху соціокультурних змін, пов’язаних з технологічним прогресом.

У церемонії урочистого підписання документа взяли участь: проректор з організаційних питань Щецінського університету д-р.габ. проф. Кінґа Флага-Герушинська, проректор з науково-педагогічної роботи, соціальних питань і розвитку доктор історичних наук, професор Володимир Качмар, директор Центру медіаосвіти та інтерактивності Щецiнського університету д-р. Конрад Войтила, декан факультету журналістики доктор історичних наук, професор Іван Крупський, завідувач кафедри теорії та практики журналістики доц. Мар’ян Лозинський, координаторка у м.Щецін доц. кафедри теорії та практики журналістики Мирослава Рудик і координаторка у м. Львові доц. кафедри теорії та практики журналістики Наталія Войтович.

Як зазначив у своїй промові проректор з науково-педагогічної роботи, соціальних питань і розвитку доктор історичних наук, професор Володимир Качмар, який представляв Львівський національний університет імені Івана Франка: «партнерство між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Щецінським університетом надзвичайно важливе. «Особливо актуальною є наша співпраця зараз, після повномасштабної атаки російських окупаційних військ на територію України, коли Польща виявилася сестрою України. Попри всі історичні битви, які ми мали в минулому, сьогодні ми стоїмо разом проти російської навали. Тому таке партнерство надзвичайно важливе не лише для наших викладачів і професорів, але й для наших студентів, як факультету журналістики, так й інших факультетів. Усі студенти Львівського університету дивляться в сторону Європи. Наші студенти європейські за духом і вони бажають, щоби Україна була в лоні країн ЄС. Допомога наших польських колег надзвичайно важлива у цій справі. Бо ця жахлива, кровопролитна війна також стосується Польщі, бо Польща найбільше допомагає нам серед усіх європейських союзників. Війна не триватиме вічно. Вона закінчиться і розпочнеться відбудова – не лише матеріальна, а й духовна. А це вимагає нашої єдності та взаємопідтримки», – наголосив Володимир Качмар і додав, що українські та польські академічні установи повинні не тільки сприяти обміну знаннями, але й бути взірцем взаємовигідної співпраці та джерелом натхнення для майбутніх поколінь. Наша співпраця допоможе Українському Народу відчути підтримку та солідарність у ці часи випробувань. Ми віримо, що разом зможемо подолати всі труднощі та сприяти позитивним змінам в наших країнах. Нехай наше партнерство буде втіленням справжньої дружби, яка допоможе нам досягти переможного миру і будувати успішне майбутнє для наших націй».

Проректор з організаційних питань Щецінського університету д-р.габ. проф. Кінґа Флага-Герушинська підкреслила: “Кожна угода дає нові можливості. Ця угода особливо цінна, оскільки вона вписується в сучасну політичну ситуацію, де журналістика є важливим джерелом інформації, яке може розглядатися як зброя, але також може приносити надію і достовірну інформацію людям. Я вважаю, що зараз немає важливіших питань, ніж розвиток доброї журналістики, і ця угода безперечно буде сприяти цьому”.

Директор Центру медіаосвіти та інтерактивності Щецiнського університету д-р. Конрад Войтила висловив таку думку: “Ми хочемо спільно створювати медійні проєкти, які сприяють зміцненню етичних та громадянських цінностей серед студентів, аспірантів і працівників обох університетів, а також сприяють професійному зростанню та розвитку компетентностей майбутніх випускників. Ця угода відкриває нові перспективи для обох університетів і сприяє обміну знаннями та досвідом в сфері журналістики та медіа. Сподіваємось, що ця співпраця допоможе зміцнити медійні стандарти, підвищити якість інформаційного простору та сприятиме розвитку сучасного, надійного та об’єктивного журналістського образу в Україні та Польщі. Одним з останніх результатів спільної діяльності був відеоролик, підготовлений спільно з українською стороною з нагоди Дня Незалежності України, в ефірі радіо Щецінського університету щотижнево виходять новини українською мовою.  Також регулярно інформуємо нашу академічну спільноту про події в Україні, пов’язані з воєнною ситуацією. Адже в Щецінському університеті навчається 443 громадяни України».

Декан факультету журналістики проф. Іван Крупський зазначив: «Сьогодні це особливий день для нашого Львівського університету та для Щецінського університету. Наш університет має давні та славні традиції. Саме в нашому університеті, так само як і в Київському університеті, 70 років тому вперше почалася  підготовка журналістів в Україні. На факультеті журналістики у нас є 6 потужних кафедр, 8 професорів, 3 Заслужених працівники освіти, 5 Заслужених журналістів України, лауреати премії імені Т.Г. Шевченка та багато інших престижних премій. Ми задоволені, що наша співпраця постійно розвивається. Один з викладачів нашого факультету проходить стажування в університеті ім. Вашингтона у США, а наші студенти проходять стажування в Чехії, Польщі та інших країнах Європи. Ми переконані, що ця співпраця буде тільки розширюватися. У наступному році ми відзначатимемо 70-річчя нашого факультету журналістики, дай Боже, щоб це було вже у  мирний час. Ми будемо раді вітати польських колег на нашому факультеті у Львові».

Завідувач кафедри теорії та практики журналістики доц. Мар’ян Лозинський зазначив: «Ми пишаємося нашими тісними та плідними зв’язками з  освітніми закладами у Польщі. Ці зв’язки надзвичайно важливі для нас, і ми віримо, що угода, яку підписали декан і проректор, призведе до взаємних вигід для обох сторін результатів. Нехай Бог допоможе нам досягти перемоги і реалізувати всі задуми і плани, викладені в цьому історичному документі».

Співпраця стосуватиметься створення спільних медіапроєктів та ініціатив відповідно до комунікаційних стандартів, спрямованих на зміцнення етичних та громадянських позицій серед студентів, докторантів та співробітників обох університетів, а також спрямована на професійний розвиток та розширення можливостей майбутніх випускників, включаючи взаємну підтримку в ініціативах, що відповідають сфері співпраці, тобто спільне виробництво журналістських матеріалів та доступ до матеріалів для преси, відео- та аудіозаписів та фотографій, на які обидві сторони мають авторські права. Також згадана угода надає можливості студентам, докторантам і співробітникам як університетів, так і працівникам засобів масової інформації подавати заявки на проходження журналістської практики та стажування.